My Family Puzzle

ANDA PENGUNJUNG YANG KE

JIKA ANDA ADALAH PENGUNJUNG YANG KE 19,281, SILA EMAIL KE fizza_81@hotmail.com beserta bukti no pengunjung anda. Hadiah misteri menanti!!

I LOVE BREASTFEEDING

I LOVE BREASTFEEDING

Wednesday, September 23, 2009

COOLABABY ClothDiaper GIVEAWAY !!!.... :)

Dah raya ke empat dah hari ni...Ku skang dah ade kat umah adikku yg nombot 4 kat rawang...boring2x...ku pon  saja skodeng baca blog org ...sekali terjumpa pasal give away ni yg di buat oleh Cik Puan Sara a.k.a mama khalysh yg comei tuh...even ku tak brape kenal dgn mama khalysh ni, tp ku amat seronok baca crita criti nya ttg coola baby cd yg dijual oleh nyer...
utk pengetahuan, ku dah ade 4 pasang cd nih...ku dapatkan dr intenet gak...3 dr mama Qis n 1 dr lunatot.
Sebab tuh bila ade entry pasal CD ni , ku jd over xcited...ku mmg nak penohkan stok CD utk anakku darwisya..klu leh nak ber full CD laa..jimat segala2xnya...susu dah jimat(since fully bf), ni drypers pon nak gak jimat...klu leh nak cukopkan smpai 20 pcs cd...baru rase conpident ckit nak ber full CD...insyaAllah....buat mama khlysh(pn sarah)...harap2x lepas ni buleh beli CD dr pn sarah sendiri or mgkin jugak sy pemenang cabutan bertuah utk coola baby CD nih...insyaAllah...so, sesape berminat nak join give away ni, boleh gi ke site penganjur --->Pn Sarah ibrahim
di bwh ni adalah tawaran give away yg dibuat:

FREE

1WETBAG + 1CD(w. 1 insert)+1cute legging!
Nak? :) Syarat2 nyer, mudah aje...:

1. Buat 1 entry dan promote pasal GIVEAWAY ni & blog ni kt blog korang :)  ~ done
2. Pehtu jgn lupe link kan blog ni kt blog korang... ~ done
3. Pastikan korang signup utk jadi follower blog nih...
~done
4. Last sekali dah selesai suma yg diatas...
sila tinggalkan komen / msg supaya kite leh link blk blog awak dan pastikan awk tersenarai lam peraduan nih...ok
~done
5. Pemenangnyer akan dipilih mll cabutan bertuah yg akan divideokan nnt :)

serba sedikit info ttg Cloth diaper 
 

  • Kesihatan – Disposable diaper(DD) mengandungi:
    • Dioxin, which in various forms has been shown to cause cancer, birth defects, liver damage, and skindiseases, genetic damage, is a by-product of the paper-bleaching process used in manufacturing disposable diapers, and trace quantities may exist in the diapers themselves. Dioxin is listed by the EPA as the most toxic of cancer related chemicals.
      Diharamkan di banyak negara, tetapi tidak di USA (syarikat pengeluar dispo utama dunia)
    • Tributyl-tin (TBT) – a toxic pollutant known to cause hormonal problems in humans and animals. Ia merebak melalui kulit walaupun dalam kuantiti yang kecil.
    • Sodium polyacrylate -If you have ever seen the gel-like, super absorbent crystals in a disposable than you have seen this first hand. Sodium polyacrylate is the same substance that was removed from tampons because of its link to toxic shock syndrome. Polimer ini menyebabkan alergi teruk seperti muntah, infection dan demam.
    • Dan sejauh mana efek campuran ketiga tiga bahan kimia ini terhadap anak kita, fikir fikirkanlah..
    • Penggunaan DD meningkatkan jumlah peratusan bayi yang rashes daripada 5%(1955) kepada 78%(1991).
      This is due to allergic to chemical(seperti yang dinyatakan di atas),  lack of air, suhu yang tinggi berada lama di dalam ‘plastik’. Bagi DD yang ‘tahan lama’ dengan cara ‘lebih penyerapan dan lebih harga”, penggunaan DD yang terlalu lama boleh menyebabkan pembiakan bakteria dan ammonia melalui urine.
    • Tahukah anda, DD juga menyumbang kepada penyebab athma di kalangan bayi.
    • Kajian tahun 2000 (German) menyatakan suhu yang terlampau tinggi pada bahagian skrotum bayi lelaki menyebabkan kerosakan pada his cooling mechanism dan boleh mengakibatkan masalah kemandulan.
  • Alam Sekitar
    • Untuk sebuah rumah yang mempunyai anak kecil, 50% sampah adalah DD.
    • Tahukah anda yang DD ialah sumber ketiga TERBESAR sampah didunia. Sedangkan hanya 5% population dunia yang menggunakannya (bayi + org tua sahaja). Dan sampah DD ialah intractable problem (difficult to manage)
    • DD mereput dalam tempoh 500 tahun!
  • Cost
    • Bayi baru lahir memerlukan 12 keping diaper sehari sehingga pattern perkumuhannya stabil (2 bulan). Tapi berapa ramai yang ’sanggup’ tukarkan DD anak 2 jam sekali?
      Ramai yang lebih rela save duit daripada mengurangkan risiko bahan kimia terhadap anak (Saya pun antara yang kemut)
      • Cost CD (20 keping) = RM980
      • Cost DD  (50senx12×60hari) = RM360
      • Anak berumur 2 bulan sehingga 3 tahun (34 bulan) menggunakan 6 DD sehari
      • Cost CD = RM0 (Gunakan CD yang sama masa nya newborn)
      • Cost DD(50 senx6×30harix34bulan) = RM3060
      • Provided anak anda menggunakan brand biasa seperti Huggies, Drypers
      • Jika anda ‘terpaksa’ menggunakan MamiPoko utk mengurangkan masalah rashes anak anda,  kosnya menjadi RM6120
  • Early Potty Train
    • Menurut kajian Wall Street Journal pada 4 May 2000, bayi yang memakai DD akan memulakan latihan membuang air pada usia 36 – 42 months! Iaitu 6 bulan lebih lambat dari yang sepatutnya.
    • Ini berikutan pengenalan Gel Penyerap (Sodium polyacrylate) yang mengwar warkan ‘even when they’re wet,they’re dry’ adalah ‘penyebab’ kepada lambat nya proses potty train
    • Sementara bayi yang memakai CD akan mula belajar potty train lebih awal (paling lewat pada usia 30 bulan)Memetik kata kata dalam entri ini yang bayi sepatutnya rasa basah apabila mereka basah.





Image Hosted by ImageShack.us

2 comments:

nur salihah nordin said...

hai, saya pakaikan anak mamipoko....mmg bankrup....hehehehe...skrg ni tutup mate kuarkan duit simpanan borong beli CD byk2....insya'allah minggu depan dpt lagi 10 keping...total sume 14 keping...rase dah cukup dah tuu....

Mama Darwisya said...

wah salihah...marilah kite sama2x berkempen memakaikan ank cd yerk...sy pon target nak dptkan atleast 20 kpg cd....bercd lah anak2x kite nanti.heheh

MY RESEARCH

SILA ISIKAN SOALAN DI BWH YE MOMMIES SEMUA! TINGGALKAN NAMA DAN EMAIL. NAK BUAT RESEARCH.tq

Adakah anda seorang yg bergelar mama? jika ya...adakah anda seorang yang fully breastfeed anak anda atau anda memberi minum susu formula? sila jawab..
Jia anda pengepam tegar(expressing breastmilk), pam jenis apa yg anda guna?
Adakah anda pakaikan Cloth Diaper(CD/Cding) kepada anak anda? Ada berapa keping CD yg anda ada skang?
Adakah anda suka bershopping online?Produk apa biasanya anda beli secara online?
Name:
Email Address:

create form

I made this widget at MyFlashFetish.com.

KELUARGA KU

Blog Widget by LinkWithin