My Family Puzzle

ANDA PENGUNJUNG YANG KE

JIKA ANDA ADALAH PENGUNJUNG YANG KE 19,281, SILA EMAIL KE fizza_81@hotmail.com beserta bukti no pengunjung anda. Hadiah misteri menanti!!

I LOVE BREASTFEEDING

I LOVE BREASTFEEDING

Tuesday, December 15, 2009

MAJLIS POTONG JAMBUL NUR DARWISYA DAMIA

Pada tanggal 13hb december bersamaan dgn hari ahad yg lepas, ku n hubby telah selamat mengadakan majlis cukur jambul anak dara kami yg berusia 4 bulan lebih ni..Kami  buat pun tak besar mana..hanya buat kecil kecilan sahaja di rumah mertuaku di simpang renggam...
Sebenarnye mak mertua pun kebetulan nak adakan kenduri doa selamat adik iparku hafizah yg berjaya masuk ke UiTM segamat. Dah alang2x buat kenduri tu, mak mertua pun syorkan lah kami buat majlis potong jambul cucunye sekali...kiranye majlis ni macam mengejut laaa...tiada persiapan sgt..lagi pon kebetulan mil n fil ku mmg teringin sgt nak adakan majlis potong jambul darwisya di rumah mereka...dah lama mreka sampaikan hasrat tu cume ku n hubby blum bersedia mase tuh...kebetulan plak emak n ayahku plak nak jugak buat majlis di tmpat kami...maklumlaaa darwisya ni adalah cucu pertama utk kedua2x belah pihak..itu yg berebut2x nak buat majlis tuh..
tp mggu lepas,bila ku dpt khabar dr hubby mengatakan hafizah,adiknye dpt masuk uitm pd 27hb ni, dan kuarga hubby nak wat kenduri doa selamat, so, mereka pon dgn tak teragak2x mengajak kami buat majlis cukur jambul sekali....kire 2 dalam 1 laaa..
hubby pon terus stuju sbb dpt jugak capaikan hasrat fil n milku utk buat dirumah mereka...kata hubby, insyaAllah klu ade duit lebih, boleh buat dirumah mak n ayahku di jb plak...tak pon kalu susah2x sgt,takmau membazir...emak cadangkan buat majlis disebelah pihakku utk anak kedua plak nanti..huhuhuhu...bila tu????

Kami buat kecil2xan...milku cume menjemput hanya saudara terdekat n jiran2x tetangga jerk...
pd pagi ahad b4 majlis tu(majlis lepas zohor), ku ,hubby ,emakku n paksu darwisya smpai kerumah mil di simpan renggam...ayahku tak dpt hadir sbb die terpakse kerja....so, aku la jadi pemandu khas mereka...memandangkan hubby takde lesen kereta..
sebenarnye ku dah ckp awal2x dgn mil yg ku tak dpt dtg awal sbb hari sabtu sebelumnye, ku kerja half day n hubby pon keerja...dan kebetulan hari sabtu ku on call..maklumlaa..sejak dah tukar department, ku kna keje on call..kebetulan hari sabtu tu turn ku plak yg on call...dan sebenarnye pd hari ahad dimana majlis darwisya diadakan pon ku kena oncall tp atas jasa baik member serperjuanganku, ku dptla tukar on call dgnnye utk satu hari...die faham ku nak adakan majlis kan...nasib baik dpt..
sbb tulah ku tak dpt dtg awal...dan yg sedihnye ku tak dpt jugak nak brmalam di rumah mil n fil tu sbb keesokan harinye kuterpakse kerja...maklumla..dah akhir tahun ni, annual leave dah abis...yg tinggal pon hanya 3 hari...itupon kena carry forward ke thn depan...so, ku mmg takleh amik cuti lagilaaa dlm bulan december ni...sedih sbb dahla tak dpt nak tlg mil buat persiapan sbb dtg pon pukul 10pgi sebelum mjlis...pastu tak berpeluang plak nak bermalam rumah mil utk biarkan mil n fil bermesra dgn darwisya lama skit..yela...mil n fil dah lama gak tak jumpe darwisya...last jumpe pd 2 bln lepas...raya haji plak tak dpt balik sbb ku kena on call...
Bila sampai2x sana jerk, darwisya yg dah mula kenal org, jadik takut pd org ramai disekelilingnye...termasukla mil n fil n maksu fiza nye...takut gak mil n fil kecik ati dgn reaksi darwisya...yelaaa..asalkan mil n fil pegang die jerk, die melalak tak hengat...die nak aku, hubby n nenek(emakku) jugak..baru senyap...mmg darwisya dah kenal org...die takot dgn org yg tak biase dgnnyer...tp nasib baik fil memahami...die siap ckp "takpe...memula mmg la die takut..nnti dah biase jumpa..dah tak takut lagilaaa tuh" --->isk..bunyi cam nak ku n hubby bawak balik darwisya dgn kerap jerk..heeheh...

anyway...ku betolak dr umah di jb pd pukul 9pgi sbb nak tunggu kuih epok2x yg emak tempah ...kami hanya bgi mil kuih epok2x 100pcd jerk...sbb mil dah ckp tak payah bawak ape2x...tp tak sedapla kan...

sebelum bertolak, darwisya sempat buat taik mata..hehehe..sementaraku driving, emak memangku darwisya...gilir2x dn hubby yg duduk di sebelahku..


sesampai jerk ke kampung dlm kul 11 pagi, ku n emakku sempatla tlg ape2x yg patot kat dapo...tp bile nenek hubby smpai jerk...iaitu moyang darwisya...mil ku suh segera tido kan darwisya sbb nye darwisya nak sunat....hehehhe
terukkan mama darwisya ni...baby dah 4 bulan, baru nak disunatkan...ala..mama darwisya bz laaa...asyik on call jerk..tp ku mmg awal2x dah ckp dgn mil,mintak tlg nenek sunatkan darwisya sbb kebetulan nenek hubby yg ku panggil Embah tu seorg bidan kampung yg senior...die bekas bidan klinik kerajaan dulu....so, die dah biase sunatkan darwisya...

Darwisya disunatkan oleh embahku..memula die ok...tp bila embah start belek2x anu die tu, die dah mula merengek...smpaila bile embah potong, die meraung kesakitan..ku yg pegang kaki manakala emakku yg pegang tgnnye naik kesian plak tgok die...tp emak ade ckp, sakit die sekejap jerk...mase time potong jerk,pastu dah ok...hmm..mmg btol pon ...tak sampai 10min, darwisya dah senyap semula...lepas sunat, terus ZZZzz anak dara tuh...hehehe..sebenarnye mase nak sunatkan tu, mil suh tidokan die tp die taknak tido...at last, embah teruskan ajer dgn syarat pegang kaki n tgn dier...embah ade bekalkan air yg telah dibaca dgn doa2x n surah2x utk disapukan kemuka darwisya klu dariwsya nangis n juga utk kuminum semnetelah ku BF darwisya..



nak tunjukkan bju kurung dariwsya yg ditmpah khas utk majlis tuh...sebenarnye baju ni utk raya tp disebbkan org yg buat baju ni buat kecik sgt , maka tak dptla pakai mase raya...igtkan nak sedondon dgnku tp tak muat...darwisya badannye semangat  sgt...sudahnye, lepas dah di alter utk dibesarkan skit sizenye...maka kujadikanlah utk dipakai pd majlis cukur jambul nih..dptla sedondon dgn mama nye..hehhee



lihat....sedondon tak? mase nih dah nak ready majlis yg start lepas zohor...



wajah anak dara yg akan dipotong jambul sebentar lagik...ni di snap semasa tunggu tetamu hadir...mase ni tetamu dah mula dtg sikit demi sikit...
nasib baik darwisya tak meragam



tetamu yg dah mula memenuhi ruang tamu utk memulakan bacaan yasin...luas kan rumah mil ku?cam padang bola..hehhe..maklumla rumah kampung.. kebanyakan yg hadir adalah jiran2x sekampung jerk...yg mmg kumpulan yasin n marhaban...tp yg jadik ketua nye adalah makcik sedaraku yg juga merangkap kakak kepada milku...kakak mil ni mmg aktif mengadakan kelas agama di kampung tuh...makcik ku inilah yg jadik ketua bacaan berzanji n doa selamat..



lepas jerk bacaan berzanji n doa dibaca, mulalah potong jambul darwisya yg diiringi oleh emakku..ku plak hanye jadik tukang bawak dulang a.k.a pembantu emak...hehehhe..ni semua adalah idea mil ku laaa...igt nak suh hubby pegang tp kumpulannnye adalah perempuan...so, tak sesuai...terpaksela abah darwisya dok diam2x kat dapo..hehhe
alhamdulillah..sepanjang tawaf tuh,(sepanjang rambutnye digunting) darwisya tak mragam skit pon...senyap jerk dier...nasib baik..sebenarnye ku n hubby dah risau gak takot2x die meragam n buat hal..tp alhmdulillah...dariwsya pandai menyesuaikan diri dgn keadaan..eceh...pandai anak mama behave..



dulang khas utk majlis potong jambul yg di decorate oleh sepupu hubby iza n kak johana yg tgh preggy 6 months tuh..thanx iza n kak johana ! psttt...nak tau tak...yg bulu2 kat tempurung kelapa tu sebenarnye adalah bulu2x di brg2x hantaran mase majlis perkahwinan kami...hehhee..smpai skang mil simpan ek...boleh diguna utk majlis cucunye plak ek..jejhhehe



alhamdulillah...selesai sudah tawaf majlis darwisya...bile dah lega...ucap trima kasih kat embah(nenek hubby) atas jasa2xnye sepanjang majlis tuh...ku abdikan kenangan bersama embah.. n emakku pon terselit gak tuh.suka naaa interprem
ku telah beri upah nenek rm30 jerk..sbb mil ckp klu sunat org lain upah rm50 tp nenek klu nak bg ihklas, nil syor bg rm30 jerk...saje upah kat nenek..nenek tak mintak pon!
syg embah!! sebenarnye sebelum majlis, ku n embah ni sibuk berborak2x pasal pengalamannye jadik bidan dulu...tak abis2x cerita embah...yg kelakarnye...bile nak ckp dgn embah ni, kena ckp kuat2x skit sbb embah ade masalah pendengaran...so, terpakse la kuatkan skit volume ni bile bercakap dgn die..itu psl ku banyak mendengar cerita die jerk dr berckp...naik perit tekak weh berckp dgn embah nih..hhehe..maaf yerk hubby sbb ngata embah hubby tu..ehheh



aksi darwisya lepas jerk selesai majlis potong jambulnye bertawaf sekeliling rumah...
mase ni, turn bacaan doa selamat utk adik iparku plak...sib baik anak dara ni diam..
mmg behave die sepanjang majlis..



dek kerana mood baik die tuh..smpaikan anak jiran pon die mesra...budak ni suke btol layan darwisya yg cute tu..ehhee
tp emak budak ni tgh ngandungkan adik die...itu yg die suke melayan tu sbb tak lama lgi dpt adik baru..hehe




agak2x beberapa minit kemudian...darwisya dh mula merengek nak nenen...mulut pon dah meguap...mata pon dah kuyu...biaselaa...anak dara tu bile dah ngantuk...mesti nak meragam tak tntu pasal...lak buai takde..biase tido dlm buai..maka..ku pon terpaksa dodoikan die dlm pangkuan sehinggla die selamat ....tido!!!



lenguh weh dodoikan die dlm dakapan...nak tercabut urat tgn...klu ade buai kan syok...kna gak suh mil buatkan buaian..huhuhuh..demand tol mama darwsya!




bile dah bangun ceria jerk die...siap berposing dgn paksu azharnye yg baru lepas sunat beberapa mggu lepas tuh...thn depan paksu darwsya ni nak amik upsr dah..
"pakcu bajar ajin2x ek..wicha doakan pakcu berjaya dlm yu pi ec ar (upsr)ek!"
 
aksi anak dara di majlis cukur jambulnye..
alhamdulillah semua nye dah selesai...dah sunat bagai..
terima kasih mil n fil..atas susah payah mengadakan majlis ni..



inilah beberapa hidangan semasa majlis...perasan tak menu yg berwarna kuning tuh..itu adalah lauk lemak ubut kelapa sawit...pelik2x kan? maklumla hubby org jawa...dan lepas jerk ku makan itu menu, breastku tetiba jerk cam rase full semacam..maybe ia nye mmg menambahkan susu badan..hmmm...balik umah pam dpt byk gak!
harusku slalu suh mil masak itu menu ek..ehhehe

Sebelum balik, kami semua sempat berposing beramai2x.. jom layan pic gedix kami:



 dgn emak yg sibuk berckp kat hp
sape ntah call die mase tu.darwisya masa ni dah tukar baju..rimas anak dara tu berbaju kurung dr pagi..



dr kiri yg berbaju purple adalah MIL ku cik puan saringaton, puan punye blog n anak daranye, adik iparku fiza yg nak amsuk uitm(namanye sama dgn namaku tau! n emakku cik puan fuziah



bergambo bersama emak n paksu darwisya...serba oren naaaa....



inilaaa satu2xnye pic bersama hubby yg berkesempatan diambil sbb hubby punyelaaa payah nak bergambo..asyik sibokkk jerk manjang...sejak sampai kampung...susah nak nampak btg idong die...hubby mmg...bila dah jumpe member sekampung, mx\cm lupe jerk kat anak bini...smpai baju melayu pon tak tukar...tgok tuh..gaya sempoi die ber suar jin...isk..hubby2x...apepon mama syg hubby!



mama n darwisya berposing di laman rumah mil...besar btol laman rumah mil
mase ni dah tak tau nk wat aper..



sempat gak posing kat kebun fil... fil mmg rajin berkbun...smpaikan laman umah die dah jadik cam kebun sayur dah...pastu die buat jual...sebenarnye fil ni kerja sendiri..die ade ladang kelapa sawit n kebuh sayur n buah...bile ade hasil,die jual laaa...pandai fil carik duit



snap kat keta mama darwisya plak...myvi kesayangan sy jkp 5714
JKP stand for Jgn Kaco Pempuan!!!! ahhahaha
perasan tak sticker kat cermin belakang tuh...itula sticker I Love Breastfeeding!
and jugak sticker cloth diaper dr lunatots...beli dr su diyaluna. ku borong Cd dr lunatots laaa
saje nak promot cd ..


ini adalah sebahagian buah tgn dr mil sebelum pulang...
tepat jam 6 ptg, setelah nnek n atok darwisya puas main dgn die, hubby pon bersuara utk pulang...die bimbang ku drive bile dah malam nnti...jln dah gelap..
alhamdulillah selseai sudah majlis cukur jambul darwisya dgn rasminye pada 13/12/09...
terima kasih lagi sekali buat mil n fil di simpang renggam atas persiapan majlis ni...
insyaAllah lepas ni nak cukur botak rambut wisya utk ditimbang/ disukat...nnti ku hapdet darwisya yg berbotak yerk..ehheh
alhamdulillah!
 





 


Image Hosted by ImageShack.us

4 comments:

Afne said...

comelnya darwisya pakai baju kurung. nnti nk mintak maktok buatkan baju melayu haziq la hehe

Mama Darwisya said...

Afne...
buat...jgn tak buat...baby klu disarungkan baju kurung or melayu mmg nampak comelllll sgt kan? mcm nak dicubit2x jerk...heheheh..nnti klu maktok dah siapkan baju, tunjukkan kat blog tau...hehe..

akma said...

cumel darwisya!! suke tgk dia semakin bam. bpe kilo ni fiza? msti lenguh mama dia..

Mama Darwisya said...

akma...bukan takat lenguh..dah nak patah dah tgn ni ..heheh..smpai tgn sy yg belah kanan terseliuh dah...ehheh..beratnye mase lahir 6.3..dan skang yg paling latest check 6.3kg dlm umurnye 4 bulan lebih..huhuh..tp anak akma pon semangat jugak kan..ade tgok pic terbaru die tgh mamam solid food..

MY RESEARCH

SILA ISIKAN SOALAN DI BWH YE MOMMIES SEMUA! TINGGALKAN NAMA DAN EMAIL. NAK BUAT RESEARCH.tq

Adakah anda seorang yg bergelar mama? jika ya...adakah anda seorang yang fully breastfeed anak anda atau anda memberi minum susu formula? sila jawab..
Jia anda pengepam tegar(expressing breastmilk), pam jenis apa yg anda guna?
Adakah anda pakaikan Cloth Diaper(CD/Cding) kepada anak anda? Ada berapa keping CD yg anda ada skang?
Adakah anda suka bershopping online?Produk apa biasanya anda beli secara online?
Name:
Email Address:

create form

I made this widget at MyFlashFetish.com.

KELUARGA KU

Blog Widget by LinkWithin