My Family Puzzle

ANDA PENGUNJUNG YANG KE

JIKA ANDA ADALAH PENGUNJUNG YANG KE 19,281, SILA EMAIL KE fizza_81@hotmail.com beserta bukti no pengunjung anda. Hadiah misteri menanti!!

I LOVE BREASTFEEDING

I LOVE BREASTFEEDING

Saturday, December 12, 2009

HASIL PERAHAN AGAK LUMAYAN...LUMAYAN KE?ALHAMDULILLAH!

Hari ni hati berbunga ceria bilamana terpandang hasil perahan EBM pagi  semalam...diulangi...yg pagi semalam punye yerk...teruja pon ader...ceh..ayat pon naik jiwa2x gitu....yelaaa...sebelum ni asyik dpt hasil yg sedikit jerk...rase tensi n kuciwa pon ader gak..pelbagai persoalan bermain diminda...mngapakah hasilku sedemikian rupaa..uikss..mmg jiwa2x plak aku tengahari buta ni...nak kata semalam ade tgok citer klasik,takde plak..
yelaaa...org sastera mmg tak bleh terpisah dgn ayat jiwa2x ni...alkesahnye dulu aku ni merupakan seorg penulis yg tak bertauliah. kire suke2x je la mnulis...sbb ku pon dulu mmg dr bidang sastera mase zaman2x stado study dulu. tp tu dulu...skang rasenye nak menulis pon dah xde mase...apelagi la nak bace novel or cerpen2x online yg sejak study dulu menjadi tabiatku...aku ni dulu antu novel..tp skang novel tah kemana...penulisan pon tah kemana...idea ni pon dah ajdik kering especially sejak mula berkerjaya n ade anak ni...
tah kenapa..skang ni bile tgok novel pon mcm dah tak lalu dah..klu dulu teruja...siap kat umah ade mcm2x koleksi novel lagi...dr alaf21 sampaila ke mcm2x brand yg lain..asal dpt gaji jerk, beli 2 3 bijik buku...tp skang ,hmmm bukan kata dah tak suke or minat..tp cume xde time jerk..mmg takde time...mananye takde time klu mama darwisya leka asyik bertenet jerk..hehe

oklaaa..mama darwisya dah merapu dah pepetang ni...saje tingat kesah lama...kesah zaman cute miut dulu.
sambung psl EBM pagi semalam ...b4 that nak citer kesah perahan pagi tadi dulu...alkesahnye pagi tadi darwisya bangun kul 4pg minta BF tp die hanya kosongkan sebelah kanan opunye B jerk...bile nak sua sebelah kiri,die dah titon...so,terpaksela aku menahan kebengkakan B belah kiri tuh...then pukul 6 pagi, ku terjaga,terus pam kedua2x belah sbb dah tak tahan bengkak...dariwsya plak tgh lena..
so,hasil pagi tadi adalah sebanyak 4 oz sahaja..sbb B belah kanan tak byk sejakd arwisya kosongkan kul 4pg tadi...hasil susu tu, ku buat bekalan darwisya hari ni..
dan tadi pam kat tmpt kije dlm kul 12.30 tengahari..terlambat skit sbb byk gile kes...bz gile laatadi..tak de ruang langsung nak pam sedangkan B dah mcm nak mula bengkak..so, lepas abis kes tadi..kul 12.30 tengahari barulah berpeluang pam..so,hasil nye adalah ini


dptlah 5 oz..ini adalah ahsil perahan mama darwisya yg paling banyak klu nak ikutkan..hasil sebelah kanan 1.5oz jerk n hasil belah kiri 3.5 oz...
yelaaa..klu sebelum ni asyik je dpt 3 oz jerk...sedih amat sedih...kenapa tah hasil makin ciput...dah mcm2x dah cube..tahlaaa..maybe ku stress kot...or maybe abru baik selesema..tah lee..
dan hasil yg kudpt tengahri ni pon banyak sbb tak diperah sejak kul 6 pagi tadi..so,xde bezanyekan/


ok...ini plak hasil perahan pagi semalam(pukul 8 pagi di tmpt kije) sungguh ku xsangka dpt hasil sebanyak ini...
see...B kiri dpt 3 oz dan sape sangka B kanan yg slalu dpt ciput...tp yg ini ku berjaya dpt 3 oz...biasenye dpt 1 oz jerk yg B belah kanan tuh..total menjadikan hasil pagi semalam dpt 6 oz..yg jarang2x sekali aku dpt..
dan jawapannye adalah sbb pagi tu ku dgn rasminye telah buat tandem nursing iaitu pam lebih kurang 45 minit dgn mase rehat selama 10 minit...pastu sambung pam lagi dan let down kembali semula selepas rehat 10 minit tuh..alhamdulillah berjaya jugak tandem nursing ku..insyaAllah lepas ni bleh buat lgi..even bg org lain hasil tendem nursing ku tak banyak mana..yelaaa...maybe ade yg dpt sampai 10 maybe tp ku amat bersyukur dgn hasil ini memandangkan sebelum ni hasil senitasala ciput..sesape yg bace entry2x ku yg lepas ttg EBM..tahulaaa bagaimana hasil ku sebenarnye..


suke sgt dan rase lega bila hasil belah kanan yg asyik je dpt 1 0z sebelum2x ni telah menjadi 3 oz utk hasil perahan pagi semalam....rase berbunga2x ati tau..kije pon senyum jerk...lagipon skang ni ku banyak BF kan darwisya dgn B kanan. nak biasekan ...n nak improve balik hasil B kanan ni...


so, total hasil perahan di tmpt kije semalam adalah spt diatas... yg botol penutup merah dr sebelah kiri tu adalah hasil sesi pertama pukul 8 pgi(spt yg kucritakan diatas) sebanyak 6 oz
yg tengah2x plak hasil sesi kedua kul 12 thgari sebanyak 3 oz jerk..(tak banyak..) dan yg akhir sekali tu sesi ketiga kul 4.30 ptg sebanyak 3 oz jugak...menjadikan total 12 oz sahaja..sikitkan kalian?
rasenya inilah antara hasil yg paling byk pernah ku dpt..sebelum ni hanya 8-9 oz jerk..tak tau lah nape..maybe sbb sebelum ni kucume berpeluang pam kat tmpt kije 2 kali jerk..tp pagi semalam dptlah pam 3x.
klu tak biasenye dpt pam kul 8pgi n 2 ptg...sbb kes terlalu banyak..takde mase nak pam...so, semalam tak bz sgt..itu yg dpt byk kot..nampaknye ku mmg perlu buat 3x pam kat tmpt kije...insyaAllah klu tak bz laaa..

mama darwisya nak citer...skang ni malam2x mama dah tak pam dah...sbb rase malaaassssssssssss sgt nak bangun pam malam..
isk..mama darwisya takbleh macam tuh laaa...ku kena ubah...tp mmg tiap hari ku berazam nak ubah dan buang sikap M tu tp nape tak bleh ek? siap dah kunci jam utk bangun pam malam tp tak jugak bangun...bile dah etrjaga.rase mals sgttt nak bangun..sudahnye sampai la ke pagi tertido...itu kot puncanye EBm ku tak bayak skang ni? maybe!!!
ku kena ubah!!!!! katakan boleh bangun malam!
.


Image Hosted by ImageShack.us

3 comments:

puan punyer said...

boleh bangun malam. caiyok

Mama Darwisya said...

puan punyer...
hahahaha...kadang2x rase semangat tu dtg sekejap jerk...sebelum tido tu beriyo2x kata nak bangun malam..siap konci jam...tp bile dah tiba mase, malas plak rase..isk..kenapa ek bleh jadik camtuh? tlg la sy!!!! ape nak buat ek utk elak rase malas tuh?

Mama Darwisya said...

hye puan punyer...semalam dgn jayanya sy dah berjaya bangun malam...hehehhe..itupon cam malas2x jerk..hehehe..maybe sy dpt semangat dr rakan blogger mcm puan punyer kot..thanx yer

MY RESEARCH

SILA ISIKAN SOALAN DI BWH YE MOMMIES SEMUA! TINGGALKAN NAMA DAN EMAIL. NAK BUAT RESEARCH.tq

Adakah anda seorang yg bergelar mama? jika ya...adakah anda seorang yang fully breastfeed anak anda atau anda memberi minum susu formula? sila jawab..
Jia anda pengepam tegar(expressing breastmilk), pam jenis apa yg anda guna?
Adakah anda pakaikan Cloth Diaper(CD/Cding) kepada anak anda? Ada berapa keping CD yg anda ada skang?
Adakah anda suka bershopping online?Produk apa biasanya anda beli secara online?
Name:
Email Address:

create form

I made this widget at MyFlashFetish.com.

KELUARGA KU

Blog Widget by LinkWithin