My Family Puzzle

ANDA PENGUNJUNG YANG KE

JIKA ANDA ADALAH PENGUNJUNG YANG KE 19,281, SILA EMAIL KE fizza_81@hotmail.com beserta bukti no pengunjung anda. Hadiah misteri menanti!!

I LOVE BREASTFEEDING

I LOVE BREASTFEEDING

Wednesday, December 16, 2009

MACAM-MACAM NAK CITER



Sejak nak dapat bonus tak lama lagi ni, kpala ni asyik pk psl duit jerk..
~bile nak dpt bonus?
~nak buat ape ngan bonus?
~kalkulator ni asyik jerk kat tgn dok kire bajet bile dpt bonus nnti..
~pk nak idupkan roadtax n insurans keta yg dah mati sejak akhir bulan 11 haritu..
~pk kan lesen yg dah nam mati pd 18hb ni...tah bile la nak idupkan ni? mase takder...dahlaaa opis jpj tu opis hour...
pendek kata...duit...duit...duit....bajet...bajet..bajet...

actually baru dpt tahu semalam yg BONUS kami akan dpt pd 17hb ni...mean esok ler!! dan jumlahnye adalah satu bulan gaji!
terbuntang gak bijik mata...even tmpt kije kami bgi bonus tiap thun xdela banyak mana spt company2x swasta besar yg lain cth cam Perodua...tmpt adikku kije dpt bonus sampai 3 bulan gaji pon ader... tp bgku sudah memadai dan bersyukur sgt , janji dpt kan.. ...nak2x bile time2x sempit ni...
so, mmg tak sbr sgt nak dpt bonus esok ni..nak setelkan ape yg patot n ape y tertangguh sebelum ni...

~1stly...nak idupkan roadtax n insurans keta :

perhatian!ini pic cth saja yerk...sy punye roadtax mati pd akhir bulan 11 2009...jgn keliru...heheh
roadtax for myvi (black karer) maybe about rm60 above kottt..n insurans car plak dah dikira2x dlm rm800 lebih..huhuuh

~2ndly..nak idupkan lesen keta yg akan mati pada 18 december 2009 ni..lagi 2 hari tuuu.



ini bermakna saya sudah jadik pemegang lesen kereta D selama 6 thn...dpt lesen pd 2004

~3rdly..nak bayar duit keta bulan 11 dan 12...tunggakan ni adalah kerana kesilapan HR saya...sedihkan?tak payah citer panjang2x laaa..yg pasti, saya nak abiskan bayaran keta yg tertunggak sebulan ni..klu tak, tak dptlaaa idupkan roadtax...

~4thly...nak bayar segala saman2x samada dr polis n mbjb ..huhuhu..kebanyakn saman parking mbjb yg rm30 tuh...s..hhehehe

ini pon gambo cth jugak yerk...cth surat saman..huhuhu..klu tak bayar...pon takleh idupkan roadtax wooo..

lastly nak citer program ASB (pelaburan unit amanah saham melalui maybank)
 
awal minggu lepas...ku terjumpa pamphlet skim pelaburan ni kat atas meja kaunter di departmentku..bila ku belek2x ,dlm ati berkata..ala...pelaburan ASB ni dah lama ku dengar sebenarnye cume sebelum ni mcm tak minat jerk nak buat...maybe dulu tak pk jangka masa panjang n mase depan kot..ku buat tak endah sgt psl skim ni even ramai kwn n sdara penah ajak masuk...
rupa2xnye pamphlet tu dibawa oleh rakan sekerjaku kak midah yg  juga baru join skim pelaburan ni...tah kenapa...kali ni bile ku tgok saje pamphlet tuh dan ditambah plak dgn penerangan2x oleh kak midah psl skim ni, ku jadik teruja yg teramat sgt...dah takde lagi rase tak heran mcm sebelum ni...timbul plak rase minat...dan pd jumaat lepas..seorg pegawai bank yg meng handlekan skim ni telah call kak midah ni di tmpt keje kami utk berckp dgn kak midah ni yg die kena byr duit setem sebelum loan asb ni boleh diproses...
bila kak midah ckp dgn pegawai tu yg die takde mase nak gi bank(maybank yg kendalikan), maka pegawai tu pon decide utk dtg sendiri ke tmpt kije kami utk amibl duit setem rm70 dr kak midah...
dan mase tuhla ku berpeluang bertanya mcm2x mengenai pelaburan ASB ni dr A smpai ke Z..
fuhhh. kesimpulannye ku mmg cukup teruja bile dengar penerangan puan pegawai yg mulut becok tuh...
bile dah dengar penrangan tu, baru ku faham konsep sebenar pelaburan ASB ni...klu tak sebelum ni ku hanya fikir...nak buat pembiayaan pelaburan dlm jangka masa pendek supaya cepat dpt duitnyer...cth klu kite melabur rm10000 dan ikat selama 10 thn..dan dgn bayaran cume rm 102 sebulan , kite boleh dpt kn rm10000 dlm mase 10thn...mean,xdela lama sgt nk dpt sijil asb 10000 tu... sedangkn mengikut penerangan puan pegawai tu...lagi byk jumlah pelaburan n lgi lama or pnjang tempoh pembiayaan yg kite buat, lgi byk keuntungan yg kite dpt...mean,dividen yg kite akn perolehi lebih tggi berbanding amik rm 100000 tdi..cth,..klu kite melabur rm30000, kite ikat selama 25thn dan byaran bulanan kite adala rm165 sebulan, kite boleh dpt dividen every year sebyk rm 2100...byk kn?dgn dividen ygkite dpt tu tu, kite bole pilih sama ada ingin enjoy dgn duit tu sbb dividen tu mmg dah hak kite yg akn kite dpt tiap awal thn..ataupon kite boleh byr terus rm2100 tu ke dlm akaun loan khas kite utk pembiayaan loan asb kite selama setahun...so, kt situ kite dah jimat pembiayaan selama setahun..tp monthly payment tetap kite byr bulan2..mean, katakan kite bru byr setahun, bile thn kedua, dpt je dividen,kite byr trus utk setahun..dah cover 2thn...begitu la seterusnye...dan ini boleh memendekkn pembiayaan tahunan kite..bolehla dpt rm 30000 tu dgn cepatkn...hope u all phm...hehe
dan setelah di pk2x...ku buat keputusan utk amik loan sebyk rm 30 ribu slama 25thn...bru jerk register mggu lepas..utk mase depan beb..nnti klu tak dpt ke aku...mgkin rezeki utk ank2x aku..insyallah...
dan mase ni ku terus sibuk bongkar balik carik buku ASB..sbb sebelum ni prnah bukak tp dah lama tak aktif...2 hari lepas bru jumpa..igt esok nak faxkan no akaun asb ni.. no maybank dah ade dah...
akaun maybank diguna utk pembayaran setiap bulan tuh...kite hanya masukkan di akaun maybank kite jrk tiap bulan...dan dividen plak akan dimasukkn ke akaun asb...sebenarnye tujuan ku masuk pelaburan ni selain utk mase depan(sementelah aku takde pencen kn)..ku juga amatla terpengaruh dgn dividen yg akan diperolehi every year tuh...hhehehhe..asal awal thn jerk dpt rm2100...hehehe



ini adalah tempoh pembiayaan nye..bole dptkn pamhplet ni di sekitar maybank



inilah buku asb yg baru jumpa aritu...pegi update kat pejabat pos...die ckp masih aktif dan boleh diguna...so, tak payah la buat baru...

"bijak dahulu bijak sekarang"
jom ramai2x buat skim pelaburan utk menjana mase dpan yg gemilang..hehe






Image Hosted by ImageShack.us

2 comments:

puan punyer said...

ku juga sudah join skim asb itu. dah setaun lebih melalui CIMB. tu lah cara plg berkesan nak menyimpan duit hahaha

Mama Darwisya said...

puan...
wah...awk lagi advance dr sy yerk..heheheoh...sy plak melaui maybank..apepon...mmg tak rugi kan masuk ini saham...mmg cara paling berkesan menyimpan duit..klu nak simpans endiri nnti mesti terpakai kan? bagus pelaburan ni...thumb up laaa

MY RESEARCH

SILA ISIKAN SOALAN DI BWH YE MOMMIES SEMUA! TINGGALKAN NAMA DAN EMAIL. NAK BUAT RESEARCH.tq

Adakah anda seorang yg bergelar mama? jika ya...adakah anda seorang yang fully breastfeed anak anda atau anda memberi minum susu formula? sila jawab..
Jia anda pengepam tegar(expressing breastmilk), pam jenis apa yg anda guna?
Adakah anda pakaikan Cloth Diaper(CD/Cding) kepada anak anda? Ada berapa keping CD yg anda ada skang?
Adakah anda suka bershopping online?Produk apa biasanya anda beli secara online?
Name:
Email Address:

create form

I made this widget at MyFlashFetish.com.

KELUARGA KU

Blog Widget by LinkWithin