My Family Puzzle

ANDA PENGUNJUNG YANG KE

JIKA ANDA ADALAH PENGUNJUNG YANG KE 19,281, SILA EMAIL KE fizza_81@hotmail.com beserta bukti no pengunjung anda. Hadiah misteri menanti!!

I LOVE BREASTFEEDING

I LOVE BREASTFEEDING

Saturday, November 07, 2009

UPDATE STOK EBM

Dah lama mama darwisya tak citer pasal stok EBM kan?
okey...moh ku update EBM setakat yg ade skang nih...
benonyer ku dah lama gak tak buat stok EBM ni...lebih kurg seminggu tak buat...isk, pe nak jadi ek mama darwisya nih..
tp yg benonyer...nak tau tak nape ku tak dah lama tak buat stok EBM beku?
sbb nye kan darwisya mggu lepas kena serang flu n cough...so, mama decide nak stop dulu bg Freezeer EBM pd darwisya..Sementara darwisya sakit ni, mama nak bg darwisya minum susu fresh yg mama baru perah mase kat tmpt kije, dgn mase mama perah waktu malam n waktu pagi...
sbb mama nak bg EBM yg berkhasiat pd darwisya supaya anak mama ni cepat sembuh dr flu n cough nyer...

sbb klu bg freezer EBM, khasiat n antibodynyer dah kurg(tp masih susu yg lebih baik dr susu Formula yer)
Jadi, klu mama bg yg fresh EBM, darwisya akn dpt khasiat dr antibody susu tu n secara xlangsung akn buat kan darwisya boleh sembuh dr penyakitnye dgn cepat...kira cam immunization laa..
so, selain dr mamam ubat selsema n batuk yg doctor beri, darwisya juga dpt susu yg berkhasiatkan?
itula sbb nye mama dah lama tak buat stok beku EBM sbb biasenye hasil perahan susu yg mama dpt dlm satu hari dr pagi hingga tgh malam, mama hanya dpt cukup2x je utk bekalkan darwisya waktu siang(waktu mama kije), so, itu sbb xdpt nak wat stok beku...

Biasanye dlm satu sesi mengepam, mama hanya akn dpt paling byk 4-5 oz...paling sktplak 3 oz je. Dan total utk satu hari biasenye mama dapat sediakan antara 12-16 oz jerk... tak byk kan kalian susu mama ?
antara sebbnyer ialah sikap M mama laaa//// mama dah makin malas mengepam bile kat umah. Bile waktu kije lak, mama slalu xdpt mengepam sbb terlalu sibuk(byk kes)...so, camana la susu mama tak byk..isk, takleh jadi, mama kena rajin mengepam waktu malam kan? mama kena ubah demi darwisya..

dan berkat mama bekalkan sepenuhnye susu fresh EBM pd darwisya sepanjang minggu ni, maka alhamdulillah darwisya nampaknye dah sembuh sepenuhnyer dr flu n cough...syukurlaa...klu x, mama kesian tgok anak mama asyik meleleh hingusnyer..dan batuk pon berkahak...cian wisya!!!

so, utk Freezeer EBM (Express Breast Milk) yg mama ade buat mase ni hanyalah stok bulan october sahaja.
iaitu  22 liner(playtex) x 5-7 oz = 22 bekas x 5-7oz
alhamdulillah, mama masih lega la jugak bile tgok EBM yg tggal ni, takdelah skit sgt...so, lpas ni mama kena start simpan Stok beku smula utk dptkan stok bulan november plak..lepas ni mama nak try guna bekas dadih laaa...leh guna 2-3 kalikan...mama nak gi beli la nnti!


ini stok freezer EBM bulan october sebanyak 22 bekas y masih tinggal..ini adalah stok yg kubuat semasa dlm pantang dan sejak mula berkerja haritu.


ini saja yg tinggal...kena berkerja keras lg nih supaya bekalan darwisya tak terputus.


ini plak susu fresh EBM yg mama sediakan utk darwisya semasa  sakit tempoh hari. Yg dalam liner playtex tu just utk standby je in case klu susu tak ckup...biasenya mama suh nenek habiskan yg fresh ebm dulu pastu baru continue dgn yg freezer punyer..itula yg mama selalu buat bila kije




Image Hosted by ImageShack.us

2 comments:

Zimah's Depart said...

salam..
selamat berkenalan..
ape yg sy perhatikan, susu awak lebih kurang mcm saya je..so jgn le risau sgt..sy pun kalo pam dpt dlm 4-5oz..kekadang 3-4oz..so tu tidak jd masalah..as enough utk baby tu dah cukup..weekend baru pk buat stok..

maybe anak awak x sesuai ngn fenugreek tu kot..tu yg naik ruam..ape kata stop dulu, tgk camne..kalo ok ruamnya..maybe mmg x sesuai ngn awak..kalo bkn disebabkan oleh fenugreek tu, awak boleh teruskan..ni pendapat ikhlas dari saya..mcm saya, saya mmg x serasi ngn kapsul tu..susu jd merundum..anyway, jgn amik hati ek..just pendapat saya..

Mama Darwisya said...

THANX ZIEMAH ATAS UR COMMENT
tulaaa...sy pon rase sbb fenugreek ank sy jadi camtuh sbb b4 this die tak pernah kena ruam yg teruk camtu since lahir...adakah sy mmg perlu stop taking fenugreek...arghh..berat sebenarnyer sbb fyi susu sy bertambah sejak makan fenugreek...klu dulu sy hanya dpt2-3 oz jerk tp skang leh dpt standard 4-5 oz...palling byk pon 8 oz...
hmmm...rase berat nak stop fenugreek tp sy mesti lakukan demi anakkan?

MY RESEARCH

SILA ISIKAN SOALAN DI BWH YE MOMMIES SEMUA! TINGGALKAN NAMA DAN EMAIL. NAK BUAT RESEARCH.tq

Adakah anda seorang yg bergelar mama? jika ya...adakah anda seorang yang fully breastfeed anak anda atau anda memberi minum susu formula? sila jawab..
Jia anda pengepam tegar(expressing breastmilk), pam jenis apa yg anda guna?
Adakah anda pakaikan Cloth Diaper(CD/Cding) kepada anak anda? Ada berapa keping CD yg anda ada skang?
Adakah anda suka bershopping online?Produk apa biasanya anda beli secara online?
Name:
Email Address:

create form

I made this widget at MyFlashFetish.com.

KELUARGA KU

Blog Widget by LinkWithin