My Family Puzzle

ANDA PENGUNJUNG YANG KE

JIKA ANDA ADALAH PENGUNJUNG YANG KE 19,281, SILA EMAIL KE fizza_81@hotmail.com beserta bukti no pengunjung anda. Hadiah misteri menanti!!

I LOVE BREASTFEEDING

I LOVE BREASTFEEDING

Sunday, November 01, 2009

PETUA MEMBANYAKKAN SUSU BADAN:

PETUA MEMBANYAKKAN SUSU BADAN:

Lobak putih
Ikan semua jenis ikan ikan yu (tak penah mkn lg)
Ikan sardine, tuna, salmon
kurma
jantung pisang
kucai +tauhu+tougeh
petola
kentang rebus
longan kering (air mata kucing)
roti
biskut marrie
daun turi
susu/ soya
halba (msk dlm nasi & air rebusannya minum)
pengaga
kacang buncis
sayur sawi
cheese
planta

Minuman:
air masak
susu
soya
nestum
oat
horlick
milo
jus buahan buahan betik/honeydwe
rebusan buah pala
spirulina
air kelapa
rebusan air halba

suuplement yg perlu ambik:
omega 3
obimim
kalsium
vitamin c

Utk urutan plak:
1) sikat puting setiap hari, baca selawat pastu sikat dari atas keputing....kanan dan juga kiri
2) cuci dengan berus gigi puting2 tuuu takut tersumbat liang2 puting susu
3) kalau sblm mengepam tuuuu, ambik kedua belah tangan urut dari atas terus lurutkan kebawah...(bc selawat dulu)...insyaallah itu salah satu urutan utk BF.

Masa pengepaman:
1)cuba pam sekerap mungkin, lagi byk kita pam...lagi byk pengeluaran susu cthnya 3jam sekali
2)mlm bagi baby isap kerap ....sebab bila mlm kalou kita bg baby isap boleh membaykkan pengeluaran susu juga
3) bila pam, pam sampai susu tak keluar.....nanti tetek kita akan produce susu baru....istilah yg kita selalu guna mcm kita'buang sampah...sampah dah penuh, kita buang dlm tong sampah...pastu kita ganti dgn plastik sampah baru' gitu jugak mcm air susu kita...bila kita dah habis pam, die akan mengeluarkan susu baru
4) sblm pam minum air suam dulu....lepas pam pon minum jugak.
5) jgn minum air sejuk/ais nanti susu cepat keringjgn minum teh/nescafe taou.....mkn supplement jgn tinggal

Ubat untuk tambah hormone prolactin (* recommended)

1) Domperidone*
2) Maxolon
3) Metoclopramide (boleh jadi depression)
4) Motilium
5) Raglan (boleh jadi depression)

Cara-cara Lain
1) baca surah al baqarah ayat 60. sambil baca letakkan tangan pada breast tu. (satu lagi surah surah al-Hujurat kalau tak salah)
2) Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian layurkan pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada buah dada. Lakukan setiap hari.
3) tuam tuala suam ke atas payudara
4) urut belakang
5) urut kat payudara
6) urut tetek pakai sikat?mcm sikat rambut
7) sentiasa berfikiran positif
8) invest pada pam susu yg berkualiti
9) Kerap menyusu bayi
10) kurangkan stress, jangan fikirkan perkara yang menyusahkan hati
11) doa
12) tawakkal

Image Hosted by ImageShack.us

3 comments:

tifa said...
This comment has been removed by the author.
hally7 said...

thanx fiza...tgh blur n buntu nie sbb stock ebm x cukup...amat2 x ckp smpi kene cr fm for baby sbb esok dah start keje...insya'Allah azam thn nie is all bout her...nk tmbhkn susu n full bf gul till 2yrs++...Insya'Allah...

Mama Darwisya said...

hally...alhamdulillah...atleast hally masih ade kesedaran dan mempunyai keinginan utk bf ur baby...yela...hally sendiri tau kan,majority ibu berkejaya zmn skang ni dah takmau bf their baby atas sbb tak cukup susu dan sebagainye...tp fiza bangga dgn semangat hallyy..takpe ly, klu rase ebm tak mencukupi, hally bole bg fm buat sementara waktu bg memulihkan balik masalah kekurangan ebm tu...mean,dlm mase yg sama, hally cube juga buat benda2x yg boleh memperbanyakkan smula susu hally...bg fiza, biar kite topup fm,janji kit still bf our baby..tp hgn sesekali stop bf...itu tak mgkin!!! demi anak kte hally...trus terang fiza pon punyai amsalah yg sama mcm hally lepas naik keje...ebm terus merundum teruk...stok berkurangan dan sebagainye...dan fiza tpakse topup dgn fm...rase berathati ni pd mulanye nak campor dgn fm tp takkan fiza nak biarkan anak fiza kelaparan semata2x nak bf jerk..sedangkan ebm xcukup...tp 1 je yg fiza igt...even fiza campo fm tp fiza still bf my baby,still mengepam di tmpt kije 3 jam sekali..still buat stok ...cume skang ni fm hanya back up je/or standby je...klu ebm tak cukup, baru fiza suh emak fiza topup fm...biasenye darwisya akan minum fm bile fiza dah nak dekat balik kije...bile fiza smpai umah, fiza akan bf my baby smpai pagi esok...sbb skang ni stok ebm fiza mmg ciput gila2x...sehari,fiza hanya mamou bekalkan darwisya 10-12 oz sahaja...klu tak cukup,baru bg fm..begitulah rutin fiza skang ni tp yg penting satu je...kite tetap bf our baby...jgn stop!! ok...hally pon boleh! chaiyok! buatla blog hally!

MY RESEARCH

SILA ISIKAN SOALAN DI BWH YE MOMMIES SEMUA! TINGGALKAN NAMA DAN EMAIL. NAK BUAT RESEARCH.tq

Adakah anda seorang yg bergelar mama? jika ya...adakah anda seorang yang fully breastfeed anak anda atau anda memberi minum susu formula? sila jawab..
Jia anda pengepam tegar(expressing breastmilk), pam jenis apa yg anda guna?
Adakah anda pakaikan Cloth Diaper(CD/Cding) kepada anak anda? Ada berapa keping CD yg anda ada skang?
Adakah anda suka bershopping online?Produk apa biasanya anda beli secara online?
Name:
Email Address:

create form

I made this widget at MyFlashFetish.com.

KELUARGA KU

Blog Widget by LinkWithin