My Family Puzzle

ANDA PENGUNJUNG YANG KE

JIKA ANDA ADALAH PENGUNJUNG YANG KE 19,281, SILA EMAIL KE fizza_81@hotmail.com beserta bukti no pengunjung anda. Hadiah misteri menanti!!

I LOVE BREASTFEEDING

I LOVE BREASTFEEDING

Wednesday, October 14, 2009

DAH 3 HARI MULA BERKERJA.

Walaupon tajuk diatas DAH 3 HARI MULA BERKERJA tp yg sebenarnyer ku menjalani semula tugasku selepas 2 buln berpantang adalah hanya baru 2 hari..sbbnye, hari ni ku amik cuti sakit atau dgn erti kata lain, MC!
hahahah... eh, tp mmg ku betol2x demam laaa..mmg xlarat sgt nak bekerja hari ni..malamtadi je suhu badanku dah naik tinggi..mmg melepek je kat katil padahal kat luar org sibuk marhaban..semalam rumahku ade buat marhaban hari raya yg dikendalikan oleh Mail, rakan lama kami adik berdik mase kekecik dulu..mail ni dah jadi mcm darah daging kitorg laaa..even kami adik badik xdela rapat ngan die sgt skang ni tp yg bagusnye die ni xpernah lupakan kuarga kami dan dgr cite xlama lagi die nak kawen..alhamdulillah...dah lama ko membujang bang mail! heheh

berbalik pda kesahku tadi, pagi2x lagi ku sudah bersiap nak gi spital tmpt ku bekerja..mmg niat ati nak amik mc terus arini..nasib laa..org nak ngata-ngatalaa..yelaa..staff lain mesti temper ngan ku kan..baru masuk kije dah pandai nak MC..lantak pi la kata org..yg sakit bdn aku...bukan badan dorang...yg nanggungnye aku..bukan dorang..ku mmg dah tak laray sgt, takkan nak paksa diri keje..

alhamdulillah, si iffa(chief department kami) dtg awal tadi, terus ku inporm die yg ku amik mc..die tnpa ckp panjang terus benarkan ku amik mc..nasib baik...mr chee(ketua incharge department kami) pon xde byk ckp, terus bagi ku mc...ala 1 ari jerk..esok ku dah naik smula..bermula la rutinku sebagai seorg misi..aiyaaa!!!

selama 2 hari mula bekerja, xde ape yg menarik sgt laaa...cume hari pertama adelah hari menangisku kot..sepanjang perjalanan (tgh driving), ku tak dpt tahan sgt airmata ni terjurai-jurai mcm air ujan...bile tingat si kecik kat umah, maklum le 1st time tinggalkan anak...hm..baru kungerti bagaimana perasaan seorg ibu apabila pertama kali meninggalkan anaknyer...isk..rase, tu jam jugak ku nak berpatah balik dan kat ati ni mcm nak call mr chee jerk nak sambung coti lagi satu hari..hahaha..dasat kan aku! punye sedihnye ku nak tinggalkan darwisya..tp nasib baiklah darwisya dalam penjagaan ibu ku(mmg ku tinggal campor dgn ibu bapa kandungku). so, bile mak sendiri yg jaga, rase tu pon dah lain skit...ku xdela bimbang sgt nak dibandingkan klu antar ke nursery...so, sikit sebanyak ku dah lega dan rase senang ati nak gi kije..ku x dpt bygkan perasaan klu tggalkan anak di nursery..mau ku amik balik bwk anak gi kije pon xper...hehehe

1st day smpai ke tmpt kije, bebudak yg terserempak sumer ckp aku dah selim...selim kah aku?hahahhah
tak tau laaa...hanya depa je yg leh menilai bdn ku..hehhe...padahal kurase cam makin naik je bdn ku ni...montot pon makin bam bam jerk..hehhe..ramai gak yg tanye, ko nyusu badan ank ke piza? ku jawab la iye...then dorg ckp, patotlaaa selim...hehehhe..kembang skit...tp ape yg paling best kurase skang bila langkah ku dah semakin ringan bile kije kali ni...sbbnyer dulu kurasa bdnku mcm di pam pam....mcm bwk batu besar jerk...tp tidak lagi kini..(sbb dah meletop) rase cam anak dare semula..hahahah..tp mmg rase ringan je bdn ni...berat bdnku pon dah turun drp 78kg(mase preggy) ke 64kg(skang). tp sebenarnyer ku dah turun 2 kg tau..mase dlm pantang beratku 66kg tp semalam cek kat tmpt kije dah turun ke 64kg...alhamdulillah..berkat breastfeeding..!

kisah breastfeedingku mase kije amatler menyedihkan....rase cam nak mengamuk satu spital pon ade mase tuh...begini citenyer...utk hari pertama kije, sesi mengepam ku hnya mampu kubuat pd satu sesi jerk iaitu pukul 1 dimana ia adalah lunchtimeku...nak dijadikan citer...tepat kul satu je, ku dgn semngat, hangkutlah segala gadjet breastpump spectra 3 dan juga beberapa perlatan lain spt cooler beg ke bilik atas(bilik nih utk patient wat stress test, tp bile lunchtime, patient xde...close la maknanye) sesampai je ke bilik tu, kuteruskan sesi mengepamku...lagi pula breastku pon mcm dah nak pecah sbb bayangkan dr pukul 8 pagi ku tak kosongkan breast selepas darwisya nenen pukul 7.30 pg..b4 gi kije...mase tgh seronok ngepam tu, tetiba plak s3 ku wat hal...tetiba ku perasan susuku dah bertakung kat dlm breastshield nye...mean air susu x masuk ke botol, die cam ter'stuck kat corong breastshield tuh...nasib baik ku perasan cepat, tp walaumcm ne pon ku dah terlambat, lepas je nak off switch pam tu, air susu ku pon ikut sekali mengalir laju masuk ke dalam machine s3 ku...aduhaaiiii..cam nak nangis rase..suction nye pon terus xleh pakai...isk,mmg rase cam nak nangis jerk..itulah ujian pertamaku hadapi utk fully breasfeed mase berkerja nih...x sangka mcm ni hebat dugaan ku. dgn airmata yg berjurai, kukemas semua gadjet tu, kecewa sgt2x...dan mase tu jgak ku call sarakids utk tanya ttg penghantaran service...kedai die plak tutup, klu nak antar esok je katanyer...charge plak katanye maybe 100 above sbb ku xleh claim warranty sbb katanye itu adalah silap customer sndiri..aduhai..lagi satu dugaan..dah la skang duit pon tgh kering kontang(maklumla lepas raye.. dgn lemah gemalai, ku pon gi ke nursery( baby lepas lahir ditempatkan ) utk mengepam di sana..sib baik kat nursery tu mmg ade sdiakn pam,klu x, nangis tak berlagu la ku breast bengkak gile...dlm sedih2x tu pon ku lega gak sbb dpt kosongkan breast gak akhirnye

balik umah, kungadu dgn hubby yg pam ku rosak...hubby dgn baik ati, tlg le godeh2x machine ku itu...die amik segala spanar, die bukak machine tu...hubby ckp, ala,,setakat masuk air, rugi antar kedai, silap2x kite leh keringkan sendiri kat dlm... tu lah kata2x hubby ku yg sikit sbyk menyedpkan atiku yg gundah ni...
dlm ati mase dok peratikan hubby godeh2x machine tu, takut2x gak klu2x rosak trus..ku pon cam x conpident dgn hubby sebenarnyer...
dipendekkan citer..lepas dah siap pasang semula pam tu, kami pon try test laa...tp hampa dan kecewa sbb still xleh suck...aduhaiii...nangis lagik smpai hubby dok pujuk2x... then, ku pon dgn x puas ati, godek2x balik breast shield s3 tuh, ropa2xnye...semuanya adalah berpunca drp spectra membrane yg kecik warna putih yg terlekat kat breastshield tu..klu sesape yg pakai s3 taulaaa pe yg kumaksudkan...
mengucap panjang aku...rupa2xnye baru ku tingat, td mase air susu termasuk dlm machine, ku ade bukak membrane tuh..tp lupe nak pasang balik, tu pasal le die x berfungs suction nyer..laaaa... hubby ku geleng kepala seribu kali dan gelakkan haku...temper je..ku hanya mampu tersengih malu je laaa mase tuh...
penat je hubby bukak machine tu dekat 1 jam godek..hehehe..mintak ampun abg!

yg bestnye mase naik kije ni, ku dapat 2 hadiah...1 lucky draw dpt karpet utk jamuan hari raya kat tmpt kijedan satu lagi hadiah darwisya yg diberi oleh rakan sekerjaku di A&E department...thanx kawan2x...

overall...ku cam nak tergelak pon ade memikirkan pengalaman 2 hari bekerja nih...hehehe

inilah hadiah dr rakan2 di tmpt kije..thanx kwn2



ni karpet kecil dpt lucky draw mase jamuan hari raya. member yg amikkan sbb ku masih cuti pantang lg mase ni



alhamdulillah darwisya nak minum BM dlm botol sepanjang pemergianku. ni nany die yg bagi.klu ku sendiri yg bagi konpem die taknak


tomei plak anak dara nih nyonyot botol..heheeh

aktiviti hubby menggodek s3 ku yg jahanam sekejap..hehhe


godek lagi

dan lagi...heheheh.cian hubby..kaco cuti die je

dan ini adalah ubat demam yg di ambil mase mc tadi..antaranya ubat batuk syrup,zithromax(antibiotik),pcm(panadol),clarynase,singuilair(ubat utk bronchitis sbb aku ade history bronchitis)







Image Hosted by ImageShack.us

2 comments:

ibu emy efy eqy said...

♥ Jangan risau, lepas ni Fiza mesti biasa bahagikan masa kerja dgn pam susu. Akak pun inilah kali pertama anak menyusu susu badan sepenuhnya. Aqil dan masuk 3 bulan setengah. Maka banyaklah susu yang perlu dipam. Memang penat sikitlah. Tambahan pula akak pakai pam susu yang manual. Ni dalam proses nak main kutu pam Medela freestyle. Bila dah ada pam ni bolehlah buat kerja lain sambil pam macam kawan akak kat sekolah. Kadang2 terjaga dari tidur asyik ingat nak pam susu je. Takut tak cukup stok nanti.

♥ Sabarlah Fiza dalam masa 6 bulan pertama ni sbb masa ni baby tak boleh makan makanan lain. Jadi kena disiplin sikit perah susu.

♥ Bestnya dapat lucky draw. Inilah dikatakan rezeki anak.

♥ Alhamdulillah, pam spectra dah ok. Kalau tidak tension jugak nak pam susu.

Mama Darwisya said...

heheheh...thanx kak 'ibu emy efy eqy..heheh..nak panggil akak ape yer?
anyway..bile di ingat semula malu plak sbb ianya adalah kesalahan diri yg cuai...penat je hubby godek2x..then, nasibn baik tak hantar lagi ke sarakid klu x, terbang duit hamba..hehhe
thanx utk akak atas kata2x semangat..insyaAllah fiza akan cube bersabar n tabah dalam masa 6 bulan ni utk bf anak dara sorang nih...sama2x la kite teruskan misi fully bf anak sampai 2 th ye..amin

MY RESEARCH

SILA ISIKAN SOALAN DI BWH YE MOMMIES SEMUA! TINGGALKAN NAMA DAN EMAIL. NAK BUAT RESEARCH.tq

Adakah anda seorang yg bergelar mama? jika ya...adakah anda seorang yang fully breastfeed anak anda atau anda memberi minum susu formula? sila jawab..
Jia anda pengepam tegar(expressing breastmilk), pam jenis apa yg anda guna?
Adakah anda pakaikan Cloth Diaper(CD/Cding) kepada anak anda? Ada berapa keping CD yg anda ada skang?
Adakah anda suka bershopping online?Produk apa biasanya anda beli secara online?
Name:
Email Address:

create form

I made this widget at MyFlashFetish.com.

KELUARGA KU

Blog Widget by LinkWithin