My Family Puzzle

ANDA PENGUNJUNG YANG KE

JIKA ANDA ADALAH PENGUNJUNG YANG KE 19,281, SILA EMAIL KE fizza_81@hotmail.com beserta bukti no pengunjung anda. Hadiah misteri menanti!!

I LOVE BREASTFEEDING

I LOVE BREASTFEEDING

Sunday, January 17, 2010

DARWISYA REJECT DIRECT BREASTFEEDING?

Macam sedih nak bukak entry kali ni...dan sejak dua menjak ni pon tetiba ku rase cam malasssssssssss sgt nak buka blog mahupon nak buat entry baru...takde mood, bad mood ,smua mengangguku...tp mamad arwisya xleh cam tu kan? nnti leh effect pd  penghasilan breastmilk..ohhh..tidak...ku mmg tak boleh stress..tp hakikatnye itula yg sdang ku alami kini..rase cam nak gi tepi pantai kasi jerit kuat2x bg meleraikan kusut masai yg ade dlm otak pikiran ni.

Bile baca tajuk entry ni pasti bg sesape yg bf their baby akan rase terkejut, trkujat dan terperanjat bagai kan...??
tp itulah hakikatnyee...anak mama reject direct bfeeding..
ianya terjadi start malam semalam...pd 15hb january, jam lebih kurg around kul 10mlm caMTU...spt biase, bile darwisya menangis, ku akan trus bg direct bf pd die diatas katil sambil berbaring..ntah sejak kebelakangan ni, ku lebih prefer bf darwisya sambil baring mengiring..maybe lebih selesa dan darwisya pon dah boleh terbiase camtu...
bile pestime sua jerk, die isap tp tah ape silapnye, susu ku tak kuar2x...smpai naik sempot gaknye budak tu nak menghisap...bile dah isap2x tak kuar jugak, darwisya dah mula mengamuk sakan! mgkin die geram sbb susunye tak kuar2x lagi walaopon nampak die sehabis tenaga menyedutnye.....die geramla kan...second time lepas die dah ngamuk tu, ku try sua lagi skali...still mcm tadi gak,.susu tetap xmau kuar...die dah mmg naik angin dah!
nak kata tak makan, ku makan nasi lepas balik dr kije tadi...tp tak pam..mmg ku makin malas sjak dua menjak ni nak pam..iskk
breast pon xdela rase full...maybe mmg mase tu susu aku takde kot..puas wisya isap, tak kuar gak..
last2x die dah geram , die mengamuk bagai nak gile menangis sambil mnjerit....kali ketiga kusua, trus die taknak...!!  totally  rejerct walopn dah berkali2x kucuba tanpa giveup!
mase tu hanya Allah yg ngerti perasaan aku...mcm xcaya pon adegak..rase dunia ni cam gelap jerk bile anak xnak direct bf...rupanye begini kan perasaan xx pumping mom....ku dah tau kini, amat berat sebenarnye nak trima hakikat anak dah xmau bf...
so,malam tu terpaksalah ku gagahkan diri sediakan ebm utk wisya yg ade di dlm aisbox(hasil perahan siang nye)
bile disua botol, nak plak die....laju je mnghisap..nampak kehausan btol//..tp ape nak buat...masing2x punye experience...lepas je incident mlm tadi berlaku, ku  gi kije pon dah tak senang...asyik nak nangis jer...sayu jerk ati ni...nak borak ngan kekawan pon rase takut../// mmg risau punyela risauuuu...

tp nak dijadikan cerita...~bru skejap tadi dlm pukul 10mlm, darwisya terjaga dr tido...lama gak die tido. mgkin sbb penat melayan kerenah kawan2xmama die yg dtg dr jauh nak tgok darwsya tadi..
lepas je die terbangun, ku angkat darwisya bwk kuar dr buai,then pastu ...ku tryla suakan breast ni utk die...alhamdulilllah...darwisya isap smpai kosng breast...syukur sesangat darwisya dah trima smula bfeedng..
mgkin sbb die baru bangun tido mase tu, n masih mamai2 lagi kan.itu yg die nak kot..ntahlaaa...
yg pasti mama telah merasa ape yg hayatie rase..rupanya sedih sgt...mmg hnya  allah je yg tau mcm mana perasaan mommy yg direject direct bf..
apepon ini smua adalah pengalaman pahit mahit....



Image Hosted by ImageShack.us

2 comments:

puan punyer said...

KUATKAN SEMANGAT teruskan BF. Jangan stress sebab itulah sebab utama kegagalan ku dulu.....say no to stress. Darwisya bf ngan mama yer sayang...

Mama Darwisya said...

puan...rase cam nak nangis bile tingat mimpi ngeri tu..tp alhamdulillah..skang darwisya dah boleh direct bf semula...syukur...ape yg ku perasan, darwisya xbole direct bf time die terlalu lapo...bile susu lambat kuar, die akan ngamuk dan trus reject my breast..ape yg kubuat,jgn bf die time die tgh lapo..dan ade gak yg suggest ku beli breastflow baby bottle brand first year nye..dah order dah tadi..beli kat mybbstore.com..insyaAllah....
thanx bantu ku puan!

MY RESEARCH

SILA ISIKAN SOALAN DI BWH YE MOMMIES SEMUA! TINGGALKAN NAMA DAN EMAIL. NAK BUAT RESEARCH.tq

Adakah anda seorang yg bergelar mama? jika ya...adakah anda seorang yang fully breastfeed anak anda atau anda memberi minum susu formula? sila jawab..
Jia anda pengepam tegar(expressing breastmilk), pam jenis apa yg anda guna?
Adakah anda pakaikan Cloth Diaper(CD/Cding) kepada anak anda? Ada berapa keping CD yg anda ada skang?
Adakah anda suka bershopping online?Produk apa biasanya anda beli secara online?
Name:
Email Address:

create form

I made this widget at MyFlashFetish.com.

KELUARGA KU

Blog Widget by LinkWithin