My Family Puzzle

ANDA PENGUNJUNG YANG KE

JIKA ANDA ADALAH PENGUNJUNG YANG KE 19,281, SILA EMAIL KE fizza_81@hotmail.com beserta bukti no pengunjung anda. Hadiah misteri menanti!!

I LOVE BREASTFEEDING

I LOVE BREASTFEEDING

Friday, February 12, 2010

USAHA MENGEMBALIKAN SEMULA SUSU BADAN MAMA YG DAH BERKURANGAN

kesah ENTRY ni dah lama sebenarnye nak update tp x update2x...bz nye psl...2mggu lepas, ku telah pergi ke SARAKIDS outlet JB utk hantar spectra 3 ku service. disebabkan ku beli s3 tu dr kedai sarakids ni, maka ku antarla service kat situ...warranty masih ade setahun...sejak kubeli s3,inilah kali petama nak diserbis kan...ikut perjanjian, lepas 6 bulan pakai, baru leh antar servie...so, skang ni ngam2xlaaa...darwisya pon dah masuk 6bulan...
sbb tu ku rembat medela harmony sebagai back up utk antar s3 utk diserbis...
tp klu nak ikutkan perasaan sebenar mama darwisya skang ni, hanya Allah je yg tahu...hanya die yg mengerti macm mana sedihnye diri ini sejak kebelakangan ni..tp tah kenapa mood nak meluahkan segala perasaan tu bagaikan dah takde...rase cam dah beku otak ni nak mengeluarkan segala rase walhal blog inila antara tmpt mama darwisya nak meluahkan perasaan. Mgkin disebabkan terlalu, teramat dan tersangat la SEDIH telah menjadikan kudah tk terluah lagi dah..
mgkin sesape yg follow blog ni, dah tahu ape yg sedang kulalui...dimana ku skang dah tak mampu utk direct bf darwisya spt dulu....iskk..sebenarnye nak menaip ayat ni pon tak tergamak rasenye...tp apekandaya ku terpakse lalui benda ni...dan  it;s a fact...darwisya dah takmau direct bfeeding...
mcm tak percaya sebenarnye ku dah jadi seorg exclusive pumping's mom mcm hayatie
klu dulu, tiapkali bace kesah hayatie jadi pumping mom, ku rase bersyuukur teramat sbb tak mengalami nasib spt die..tp sape sangka, ku rupanye antara yg mengalami nasib yg sama...mmg tragis ,sedih ,cam mimpi ngeri bile benda ni tiba2x terjadi dlm sejarah idupku ....apetahlagi bile mengenangkan lepas ni tiada lagi ku dpt merasai pelukan manja anakku tatkala darwisya menyusui susu badanku...mcm tak bole trima bilamana ku tak dpt lagi merasai nyonyotan lembut dan manja seorg anak yg sentiasa mendambai susu ibunye..
hanya allah yg mengerti semua ni...tak tahu;la dimana silapnye benda ni semua berlaku...
yg pasti, mgkin sedikit sbyk ianya dtg dr kesilapanku sendiri...MAAFKAN MAMA SAYANG! MAAFKAN MAMA

utk darwisya, maafkan mama sbb tak mampu beri susu badan mama sepenuhnye buat anak mama...sedangkan sebelum ni mama cukup menyokong penuh terhadap bf....siang malam mama tak pernah putus mencari maklumat mengenai susu ibu di alam maya demi ingin merealisasikan azam dan tekad mama utk beri susu ibu sepenuhnye pd anak mama atleast 6 bulan pertama tp mama gagal syg! maafkan mama..mamafkan diriku wahai sekalian bf's mom yg mengikuti blog mama ni! Bukan keinginan mama utk semua ni berlaku...percayalah....

tp mama berjanji, walaopon mama tak mampu beri susu badan sepenuhnye malah mama terpakse campor dgn fm, mama janji akan terus beri darwisya susu badan mama walau hanya setitik sekalipon...selagi susu ini masih mengalir dr badan mama, mama akan akan tetap terus biarkan ianya mengalir di dalam mulut anak mama...even mama akan jadi pumping's mom sekalipon....mama tetap akan gigih mengepam demi darwisya...dan akan trus memberi susu ibu sehingga darwisya berusia 2 thn..itu janji mama. insyaallah

 

\
 

tahlaaa....sejak kebelakangan ni mood ku sering saja swing....cam nak gi jauh dan jerit sekuat ati supaya dpt lepaskan ape yg terpempan kat dada ni...cam dah sesak rasenye...tp apepon kehidupan mcm biase perlu diteruskan...ku seorg ibu berkerjaya, jadi sedikit sebanyak dpt mengurangkan juga rase stress yg melanda ni.... bile stress camni, ku akan berhibur kat luar utk mencari kedamaian dan jadi happy...cth cam eskrim kat ats ni...mggu lepas ku tgok wayang sorang2x...mr hubby kije..darwisya kutingglkan dgn neneknye...ku tgok citer jeritan kuntilanak...saje nak release tension...lepas abis tgok wayang, kusinggah ke kiosk eskrim yg terkenal dgn eskrim yg mahal terlampau!
saje beli eskrim ni yg harganya rm19....jgn tak caye..hehehhe....mama darwisya mmg nak berhibur...bershopping bagai skang ni utk release tensen weh!!! lega rase bile dpt buat camni


 
 
ha...inila kedai sarakid outlet jb yg terletak di tmn daya johor bahru..ia nye dipunyai oleh cousin kepada Farah pemilik sebenar sarakids yg kat kl tu... yg kat jb ni diuruskan oleh cousinnye yg bernama kak nor...utk org jb kalu nak tau lebih lanjut ttg sarakids di jb, boleh hubungi kak nor di talian 0177223008
die sedia melayani setiap pemanggil .
 
okey...lepas dah settle ttg penghantaran serbis utk spectra3 ku, ku pon sempat gak la belek2x barang2x di sarakids...ade beberapa gadjet bf yg ku rembat...semuanye terdapat di dalam beg istimewa dr sarakids spt gambo diatas ni
soka beg ni...cantik

kusambar beberapa gadjet spectra 3 ku..maklumla dah 6 bulan digunakan...so, menurut kata kak nor, acsesories breastpump kena tukar atleast 6 bulan sekali sbb lepas 6 bulan guna, segala material acsesories bp tu dah low quality...so, itu pon boleh menjadikan faktor kenapa bile pam dpt sikit ....itu yg kurembat semua benda alah ni...tp blum boleh guna lagi sbb nak tggu s3 siap diserbis...kata kak nor maybe dlm esok lusa siaplah...tak sbr nak pakai s3 balik smula....ku tak soka betul ngan medela harmony tu...baru pakai seminggu, mcm2x plak hal yg timbul....sofit breast shiled die rosaklaaa....ring O die pon dah loose...tak dpt guna ngan  peroperly cam memula beli dulu...yaAllah...mmg dugaan btol buat mama darwisya....so, fyi, dah 2 hari ku xdpt nak pam sbb medela buat hal...memula pam ok la jugak...walaopon sakit tgn nak mengontrol ring O handle die sbb rubber die dah tercabut tp lama2x terus tak boleh function sbb kan breast shield die plak tetiba jadik kemek...dah xboleh suck well..huhuhuhu...
so, disebabkan taknakla membazir beli medela dan sebenarnye ku syg kan lagi medela tu sbb simple n bole wat back up anything happen kat s3 ke ape ke nnti...so, tadi kutelah buat online order utk ring O handle softpit breast shied die yg total harga yg perlu kubyr utk 2 brg ni adalah RM90 termasuk postage..wargghhhhh...terbang lagi rm ku...hhuhuuh..tp puas ati la sbb dpt smpai brg tu esok...memula takut gak smpai lepas raya cina...yelaaa..breast ni dah bengkak gile tak dipam 2 hari dah...ni alhamdulillah masih boleh ditahan lagi...takut kang esok tak dpt menahan, mati eden....hmmm..rupanye begini perasaan pumping'moms kan? hmmmm sedihnye!

 
ku beli kan darwisya avent milk bottle...nasib baik die nak isap puting avent ni..memula mcm tolak gak..harga avent bottle ni rm34.90

 
ku beli teh mulberry dis arakids sbb kak nor nasihatkan supaya ku tak beli milk maid tea...sbb memula cadng nak amik tea tu tp kak nor suggest amik mulberry tea je sbb die bukan herba..klu milk maid tea herba..so, takut baby tak sesuai nanti...klu mulberry tea ni, bukan herba ddan die juga boleh menambahkan susu badan...ku beli sebagai percubaan..klu sesuai , akan ku beli lagi nnti...skang ni kuminum ini tea 2 kalis ehari ditmpt kije.sekali waktu pagi around kul 11-12..then kali kedua waktu ptg around kul 4-5 sb4 balik kije...sedap teh nye ...khasiat teh ni selain tambah susu badan, boleh gak utk merawat kencing manis...rega rm24....mahal gakkan?

 
then, kubeli pil asi sbb menurut kata kak nor pil asi sesuai utk dimakan pada ibu yg hendak mengembalikan semula pengeluaran susu ibu yg semakin berkurangan...haaa..elok sgtla tu utk diri ini...trus sambar sekotak..rega rm20

 

aha..inilah warmer  snow bear yg kubeli dari sarakids tu...rega rm149.90. beli sbb nak bg darwisya mamam bubur nasi..so cadangnye nak sediakan siap2x bubur selama seminggu dan simpan dlm peti sejuk...then bile nak mamam, panaskan dlm warmer ni..utk memudahkan nenek darwisya gak le gamaknye...tu yg skang ni dok sibuk cari resepi baby...buat mase skang ni, wisya mama nestum rice dulu ek

 
kubeli fenugreek chocaolate ni kat giant....saje nak cube..tgh dok belek brg ternmpak benda ni..tak plan pon nak beli dan tak tau pon akan kewujudan benda ni...tp bile ternmpak je tulisan fenugreek..ku trrus sambar...tp cam mahal jerk....dlm ade 5 peket jerk...rasenye pon takde sedap..maklumla herbala katakan..cume die ade rase coklat skit...bru 2x minum..hehehe
uiksss...tingat stok pil fenugreek dah kehabisan sejak bulan lepas...harus ku borong ke tidak ek?sementelah skang dah ade pil asi ngan pil alfalfa...hmmm..pk..pk..pk

 

beli susu anlene perisa coklat tujuan utk membaikpulihkan segala sistem tulang temulang kat dlm badan ni...dah ajdik camg tua dah...tulang cam dah rapuh jerk..asal duduk lama, nak bangun mesti payah...huhu...
yelaa..anlene kan utk menguatkan tulang..hehehe...tp ku amik perisa cekelat...boleh ke ek?

 
so, alang2x dah citer psl booster ni, elokla ku tepek beberapa booster utk menambahkan susu badan ku yg mcm dah nak kering ni...so, skang ni mmg mama darwisya dah semakin gigih menelan segala menda yg boleh menambahkan susu badan
antaranya, 
1)nesvita 3 in 1(original) igt lepas ni nak amik yg oat punye laaa...~nesvita ku minum tiap pagi jerk mase sarapan
2)kordial kurma~~minum ptg dan malam..biasenye malam jelaaaa...sbb dah byk sgt nak kena minum kadang2x smpai terlupa...errr..terlupa ke or tak terminum sbb dah byk jenis sgt..hehhehe
3) susu anlene perisa coklat~~ diminum setiap malam hari sebelum tido(sbg susu panas la)
4)fenugreek coklat mix~~ ni minum ikut soka ati sbb tinggal lagi 4 peket je tu...lepas ni igt nak sambung telan pil fenugreek plak
5)pil alfalfa dan B-complex~~ ditelan waktu pagi dan malam selepas makan sbb die 2x sehari sebiji(tp malam selalu terskip
6)pil asi~~ ditelan 3 biji sekali utk 3 kali sehari(pagi,ptg n malam) tp malam selalu terskip jugak ehhehe
7)tea mulberry~~ diminum setiap tengahari dan ptg...selalu gak terlupa nak minum..sbb kije bz sgt....hehhe..sbb teh ni kusimpan kat tmpt kije je...minum kat tmpt kije je
8)longan kering~~ dah lama gak tak minum...harus ku singgah kedai nyonya ni..aritu nak beli tp kedai apek tu takde la plak..dah habis!

 
 
saje nak tunjuk hasil mggu lepas...pam waktu pagi lepas minum beberapa milk bosster ni/alhamdulillah...harp lepas ni nak kembali aktif pam mcm biase...dptla byk ni gak..insyaallah




Image Hosted by ImageShack.us

4 comments:

puan punyer said...

salam.. huhu sedih dengar. takper teruskan kuat semangat.. urgh nampaknya nk kene tuka shield yg br nih utk s3. diriku pula skang walaupun guna s3 mengepam tp ku pam guna tangan juga tau untuk optimumkan pengeluaran susu. sebab walau pam s3 dah x brp kua susu tapi bila picit masih ada. jadi lps s3 ku guna tgn. pernah gak guna tgn sahaja tanpa s3. hasil alhamdulillah. lebih optimum tp time consuminglah

Mama Darwisya said...

liza...mmg btollah...bile saat2x akhir pengepaman, s3 cam tak function utk kuar abiskan susu ek..walhal ade lagi susu tu..ku pon kadang2 terpakse kuarkan pakai tgn tp tak reti sgt...dirimu teror ek..heheh..apepon, kusuke tgok sarah dok dlm pouch sling...kedai mu ade sale ke utk cd skang ni ek?

puan punyer said...

untukmu ku bagi free register post / parcel klu mu bli byk. hadiah misteriuntuk mu hehehe....tight poon ado... eehe...tp takdelah terer benar pki tangan tp bolehlah... nak tunjuk cara kang terlalu sensored lah plak ehehehe... untuk cara tukar template nanti ku email kamu. bg email address yer..sbb kene kamu tuka sendiri sebab perlukan id n pword blog kamu.. ku hanya bleh bagitau cara2nya...

Mama Darwisya said...

KU HOPE MU SUDI TLG KU TUKARKAN MY TEMPLATE BLOG..APE2X PON TAKPE JANJI BERWAJAH BARU K..TQ LIZA.NTI KU EMAIL PASSWORD N ID EK

MY RESEARCH

SILA ISIKAN SOALAN DI BWH YE MOMMIES SEMUA! TINGGALKAN NAMA DAN EMAIL. NAK BUAT RESEARCH.tq

Adakah anda seorang yg bergelar mama? jika ya...adakah anda seorang yang fully breastfeed anak anda atau anda memberi minum susu formula? sila jawab..
Jia anda pengepam tegar(expressing breastmilk), pam jenis apa yg anda guna?
Adakah anda pakaikan Cloth Diaper(CD/Cding) kepada anak anda? Ada berapa keping CD yg anda ada skang?
Adakah anda suka bershopping online?Produk apa biasanya anda beli secara online?
Name:
Email Address:

create form

I made this widget at MyFlashFetish.com.

KELUARGA KU

Blog Widget by LinkWithin