My Family Puzzle

ANDA PENGUNJUNG YANG KE

JIKA ANDA ADALAH PENGUNJUNG YANG KE 19,281, SILA EMAIL KE fizza_81@hotmail.com beserta bukti no pengunjung anda. Hadiah misteri menanti!!

I LOVE BREASTFEEDING

I LOVE BREASTFEEDING

Wednesday, February 10, 2010

COTI...PASPORT,..WALKER...HEHEHEH

Hari isnin lepas ku amik annual leave sehari....sebenarnye tujuan amik cuti utk hantar darwisya gi follow up doctor kat klinik kesihatan. Tu pon sebb lepas dah kena sound ngan cik misi klinik tu...mase injection darwisya yg 3rd dose dulu, emakku yg hantar ke klinik..ku tak amik cuti sbb pk2x just injection je...so, bole suh emak je yg antarkan..tp emak ckp cik misi tu bising suh mak atau bapak baby yg dtg sendiri bawak anak ke klinik..biar emak baby tau perkembangan anaknye...so, tu yg ku amik cuti utk appointment darwisya 8hb kelmarin...apepon darwisya dah abis injection yg 3 serangkai tu sejak bulan lepas...cume appointment yg 8hb tu just checkup ngan doctor je..
So, alang2x dah cuti, emak pon cadangkan aku buat passport antarabangsa utk ku n darwisya...
Hmmm...sebenarnye ku byk sedara mara yg tinggal kat singapore...sbb emak ku org singapore...klu nak tau, dah hampir 6-7 tahun ku tak buat passport...last passport mati mase ku sekolah menengah...lepas tu trus tak idup2x kan lagi smpailah passport skang dah bertukar kpd status pasport antarabagsa..sbb dedulu ku cuma buat passport utk masuk singapore je..mase tu blom ade lagi passport antarabgsa diperkenalkan...
so, tah camana airu tetiba terniat nak buat passport sbb dah lama rasenye tak ziarah umah sedara mara n sepupu kat singapore sejak passport mati dulu...asyik diorg je yg dtg umah aku,...so, tak aci la kan..hehehe...hubby plak mmg dah ade passport sbb die mmg kije kat singapore. Lgi satu faktor yg menguatkan lagi utk ku buat passport adalah sbb nak melancong/coti2x obersea..heeehhe..yelaaa...mana la tau lepas ni dpt adiah yg menawarkan mama darwisya gi melancong 4hari 3 malam ke kan..hahahha...
lagipon niat kat ati ni cam nak gak gi melancong luar negara plak...gi bali ke..huhuhuhu...so, itu yg mama darwisya n dgn darwisya2x sekali buat passport semalam..
tadaaaaaa....sudah siap ini passport....passport darwisya rm150 selama 5 tahun(memula ku nak buat rm100 je selama 2thn tp cik imigresen tu ckp,klu tambah lagi 50 puan dah jimat sbb lepas 2thn nnti,darwisya kena buat passport baru, dah kena byr rm300...so, baik buat je utk 5thn..cume tambah rm50 je...wah..bagus gak..nasib baik die bgtau... utk mama plak, rm100 utk 2tahun...ok laa tu..harap2x promosi rm100 utk buat passport ni akan terus berlangsung slama 2thn akan dtg lagi..huhu
 
uiksss...darwisya budak bam bam ni pon dah ade passport yerk,...heheheh
 

ni mase nak balik...nenek bergambo ngan darwisya kat pusat imigresen pekan rabu jb...sejak pekan rabu dah bukak utk wat passport ni, dah takdela sesak sgt..klu x, sume org jb menuju ke wisma utk buat passport...skang dah mudah dan cepat...kami kuar umah kul 7pgi...sesampai je kat sana, terus isi borang n amik nombor..gedebak gedebuk kul 11pg siap ....tp passport kena amik kul 12.55...so sementara tunggu passport siap..kami gi KWSP dulu..ku nak tanye pasal prosedur membeli umah...tanye je dulu yerk,,,huhu
sebenarnye lepas dah dpt nombor utk buat passport,kami nuju ke klinik kesihatan dulu utk bwk darwisya jumpe doctor...sbb nombor giliran pon lama lagi..bayangkan current no mase tu baru 80 lebih... nombor giliranku plak 233..tak ke jauh lagi tu...mase tu jam baru kul 9pgi...menurut kata org imigresen tu lebih kurg kul 10.30pgi baru tibe giliran nomborku...so, ku n emak buat keputusan utk trus nuju ke klinik dulu...gedebak gedebuk around kul 10.30 baru abis klinik...dlm ati dah cuak sbb takut gak nombor giliran buat passport dah tiba...kami pon trus rushing gi pekan rabu semula...sampai2x jew...nombor baru 100 lebih...laaaa...punye laaa kitorg rushing sbb takut nombor dah smpai..sekali jauh lagi...tp yg bestnye..blom panas punggung ni duduk, ade satu cik imigresen kat kaunter 10 panggil ku n darwisya..rupanye die nak tlg buatkan kami segera..alasannye sbb ade baby kecik...rupanye klu baby yg nak buat passport, die boleh tlg percepatkan..llalalaaaaaaa..klu tau...dari tadi kami terus naik atas utk buat passport tau...tak payah gi klinik dulu klu tau..isk..isk...nyesal..tp xpela..atleast takdela nak kena tggu lagi..klu x,m
au kul 2-3 ptg baru siap...huhu..alhamdulillah...so, semuanye settle dlm kul 4ptg...

suke btol anak dara ni dpt passport baru tau..hehhhehehe..
 

ngan nenek sementara tunggu passport siap...uikss..mase ni darwisya meragam jerk...terpakse nenek bawak die pusing2x tmpt tu...klu duduk je die meragam..isk anak mama!

lepas dah settle sume...baru tingat nak belikan darwisya baby walker...yelaa...darwisya pon skang dah makin ligat ...bile dukong die dok atas riba...bukan nak reti dok diam...klu leh,die nak turun dr dokongan...turun main kat bawah...so, emak pon cadangkan ku beli je baby walker...mesti die suke dok dlm tu..lagipon org ckp, baby walker boleh mempercepatkan anak berjalan..wallahualam...

 

kami pergi giant bukit indah jerk...giant yg baru bukak kat area situ...masuk ni dah 2 kalilah ku gi giant tu..
mase ni emak suh darwisya naik atas mainan lagu ni....bukan main suke lagi die dok atas tu...tp sekejap jerk...just utk amik gambo jer...nenek yg pegangkan

 
darwisya yg leka dok main dlm baby walker....sementara mama n nenek dok pilih2x walker mana yg bagus utk darwisya, mama pon landing kan je darwisya dlm walker biru ni..heheheh

 

igtkan nangis,rupanye suke dok dlm tu..ehhehehe...siap mama tak teragak2x snap gambo die sekali..heheh

 
darwisya ni mmg segala benda suke buat..tgok tu...dok dalam troli pon menyengihhhhh je die..hehehe..anak mama2x...
agaknye bile dah pandai berjalan nnti, mau troli tu yg die tolak nnti..hehheh
anak mama mmg hyperaktive! cam abah nye
 
 

tadaaaaa..setelah berejam dok pilih mana yg bagus..last2x mama n nenek buat keputusan utk pilih yg ni...harga takdela mahal sgt...dan safety nye pon bagus utk baby...die boleh buat jadi cam kerusi kuda tau!!! advance u!..tp xsempat nak amik gambo..nenantila yerk mama tunjukkan kat sini

 

nahhhh...lihat baby walker darwisya...cantikkan? heheheh..versi iklan pingganng ramping tuuu..
mama nak pilih warna pink tp pink takde..tinggal kaler ni jerk...kaler cam ijo campor grey...
darwisya suke main atas meja walker tu...boleh picit2xxx...nnti kuar lagu mcm2x jenis..hehehhe..suke die!
appon mama puas ati dgn walker ni...mmg safety...

  

darwisya pon suke sgt dok atas walker ni..cume bile die dah bosan...die melalak gak minta kuar...nak dokong..heheh manje anak mama!

 

sempat gak le mama sambar 2-3 helai baju darwisya...ni salahs atunye...suke baju tido ni...leh bawak gi jalan malam2x...sweet sbb ade gambo strawberry..mama saje beli yg besar supaya tahan lama..badan anak mama cepat naik!
sebelum balik umah, kami gi servey aircond...mama n abah tak tahan laa panas kat bilik...cuaca skang makin panas..nak tido pon tak selesa...so, kami sepakat utk pasang aircond kat bilik..barulah selesa darwisya nak tido nnti..dan anak mama pon mgkin nnti dpt tido cukup bile dah selelsa...so, arini nak gi antar document utk pasang aircond...mama amik utang je...byr selama setahun jailaaa...bli jenama panasonic yg ade ironizer n bole sedut bacteria...rega seribu lebih..jadilaaa...mngkin 2-3 ari pasanglaaa...eee..xsbr nyee...





Image Hosted by ImageShack.us

4 comments:

puan punyer said...

hehe.. dptlah wisya jalan jauh pasni

psl pakai walker cepat jln tu cam x brp betul kot. Habib 10 bulan dah jalan n memang x pernah ada walker

Mama Darwisya said...

iza,heheheh...wisya mmg kaki jalan..
tula..yg psl walker boleh cepat jalan tu ku pernah terbaca..so,tak tau la btol ke tak...kekadang xbole dipercayakan..iza skang bg sara makan ape ek?ni tgh dok google resepi bayi ni

Anonymous said...

One day I was surfing web and suddenly I came across site called www.home-businessreviews.com I discovered how to start my own home business and i was able after all leave my work where i was employed 1 year, now I'm making 150$/day. I was able to earn such kind of cash because I discovered some really cool home business reviews. At website called www.home-businessreviews.com Anyway seems that website owner finally Came across winner online business program which helped him to begin his own best home business opportunity, so he eventually decided to set up site and write about his own experience about making money online. It seems that he lost thousands of dollars before he discovered winner home based business program which actually work. But which one? Find out at site below! [url=http://www.home-businessreviews.com]home business opportunity[/url]

puan punyer said...

Fiza,Sarah lom makan lagi skang.Dia lom 6 bulan. resepi cuba tgk kat blog nurul dhia.. dier selalu tepek resepi

MY RESEARCH

SILA ISIKAN SOALAN DI BWH YE MOMMIES SEMUA! TINGGALKAN NAMA DAN EMAIL. NAK BUAT RESEARCH.tq

Adakah anda seorang yg bergelar mama? jika ya...adakah anda seorang yang fully breastfeed anak anda atau anda memberi minum susu formula? sila jawab..
Jia anda pengepam tegar(expressing breastmilk), pam jenis apa yg anda guna?
Adakah anda pakaikan Cloth Diaper(CD/Cding) kepada anak anda? Ada berapa keping CD yg anda ada skang?
Adakah anda suka bershopping online?Produk apa biasanya anda beli secara online?
Name:
Email Address:

create form

I made this widget at MyFlashFetish.com.

KELUARGA KU

Blog Widget by LinkWithin