My Family Puzzle

ANDA PENGUNJUNG YANG KE

JIKA ANDA ADALAH PENGUNJUNG YANG KE 19,281, SILA EMAIL KE fizza_81@hotmail.com beserta bukti no pengunjung anda. Hadiah misteri menanti!!

I LOVE BREASTFEEDING

I LOVE BREASTFEEDING

Sunday, February 07, 2010

DARWISYA GENAP USIA 6 BULAN


Alhamdulillah semalam bersamaan dgn 6hb February 2010 meningkatla lagi usia anak sulung ku yg ke 6 bulan. Cume kali ni agak terlewat utk mama menulis entry usia baru darwisya ni sbb mama amatla bizi...takpe..terlewat satu hari je kan...x menjadi masalah pon. Yg penting, anak mama sentiasa dlm ingatan mama...tak pernah ilang sedetik pon ingatan ini terhadap darwisya satu2nye anak sulung mama(kot mama nak tambah plak lagi lepas ni..huhuh




Wah..anak mama dah enam bulan berada dimuka bumi ini disamping mama dan abah...ini bermakna dah enam bulan juga mama bg anak mama minum susu badan anak mama...walaopon campor dgn formula milk, tp mama bersyukur mama masih mampu memberi susu badan mama...mama tak pernah stop memberi darwisya susu ibu even hanya sebotol sehari...hmmm ..tp ramai yg ckp dgn mama, biarlah campor asalkan tidak pernah mengatakan STOP to Breastfeed..alhamdulillah...dan dgn genapnye usia darwisya 6 bulan bermakna darwisya akan mama perkenalkan kepada solid food...wah...mama ngan abah excited sgt bile darwisya dah mula nak mamam..nenek pon terlebih excited...hahahah
tp buat mase ni, mama n abah cube belikan darwisya nestum rice with soya...soya kan bagus utk babay...
alhamdulillah, pagi tadi dgn rasminye mama telah membancuh nestum tersebut...mama cube dulu dgn satu camca besar tepung nestum yg dibancuh dgn air suam dan sedikit air panas...
memula mama bimbang juga klu2x darwisya tak mau atau darwisya sendiri tak suke nestum yg mama belikan tu tp alhamdulillah..darwisya bole makan dgn jayanye...malah die mcm dah biase je diberi makan..bile disua kemulut, trus mengunyah mcm owang beso makan..heeheh..anak mama mmg lucu...:)
utk permulaan, kite hanye perlu berikan solid food dgn satu sudu besar sahaja...jadi, utk permulaan,mama tak bg kuantiti yg banyak...dgn hanya satu sudu besar tu pon,darwisya tak habis...dgn hanya lebih kurg 5 suapan je, darwisya dah takmau...die mcm nak muntah ...so, mama terus stop bg die mamam...mama selang selikan dgn sedikit air masak...syukurlah darwisya nampaknye suke dgn nestum yg mama belikan tu...maybe lepas ni, nestum etrsebut akan mama jadikan nestum utk darwisya smpai lah darwisya dah bole mula makan nasi...
sebenarnnye mama cadang utk 6 bulan pertama ni, mama nak bg nestum dulu...bile darwisya dah menjejaki usia 7-8 bulan, bru mama nak bg darwisya mamam bubur nasi bercampor puri yg akan mama pelbagaikan jenisnye..insyaAllah...blender dah mama beli...warmer pon dah mama beli...utk permulaan ni biarlah darwisya mamam nestum dlm tin dulu yerk..
anak mama dah boleh mamam!!! excited btol mama n nenek tadi!




Perkembangan Darwisya setakat ni:
~ dah makin semangat n bam bam badannya...walaupon skrg ni die semakin kurang menyusu. Darwisya mmg makin kurang menyusu ... mgkin sbb darwisya nampak gaya lebih suka susu badan mama dr susu tepung(dumex)maafkan mama syg, sbb tak dpt memberi susu badan mama sepenuhnye pada darwisya...maafkan mama! :'(
~Darwisya dah dibotakkan kepalanya....buang segala rambut mase lahirnye utk tumbuh rambut baru yg lebih baik..insyaallah)
~Darwisya dah semakin cerdik.bile dipanggil namanye dgn nada manja, die akan tersengih n kadangkala akan memusingkan kepalanye ke arah suara yg memanggil namanye..
~Darwisya dah pandai bermain dgn beberapa brg mainannye spt rattle dan playgym(mama belikan playgym sebagai permulaan darwisya pandai bermain dan sekaligus belajar) sesekali darwisya suke memainkan tgn nye diatas meja dgn cara menghentak2xkan tgn nye...hehhe..anak mama nakal
~Darwisya dah boleh makan!
~Darwisya semakin galak menggigit jari dan brg2x yg berada didepannye....so, kitorg mmg takkan biarkan satu pon barang2x kecil bersepah di atas lantai
~Darwisya dah semakin ligat memusing musingkan badannye  (tp masih belum boleh merangkak) ~nampak gaya dah tak boleh biarkan die terbaring di atas katil sorang2x...letak tak smpai 5 saat,posisi nye dah bertukar arah..huhuhu..bahaya...skang ni bentangkan tilam atas lantai...bg die main playgym die atas tilam tu...baru selamat.
~yg paling mama kurng senang bile skang ni darwisya dah selalu bangun malam minta susu..hhuuhuh..sbb dulu  die jarang bangun malam tau..skang ni mcm dah ade timing sendiri dah klu nak bangun
~yg pasti, darwisya dah tak mau direct breastfeed...mama skang dgn rasminye telah menjadi EP mommy kepada anak mama ni ...sedih mmg sedih....hari2x mama menangis ...mama rindukan pelukan darwisya tatkala darwisya direct bf dulu...tp sbg manusia, mama hnya mampu berserah...mgkin takat ni saja peluang mama nak bf anak mama...apepon, mama takkan say no kepada bf walao apepon yg terjadi! itu janji mama!
Cume, darwisya akan nak direct bf bile waktu die bangun malam nak susu...dimana waktu die mamai...syukur juga sbb atleast darwisya tak reject trus...btol x? tpbile siang je, mmg die reject habis habisan...:(
~Darwisya dah semakin mengenali ahli kuarganye...dah kenal mama(bile nmpak mama baru balik kije, die trus merengek nak minta mama dukung)
die dah kenal abah die..dah makin mesra dgn abah...asal tgok muke abah je, nak gelak n tersengih...dah kenal atok die..dah kenal paksu azhar dan dah rapat dgn nenek...maklumla nenek yg jga die siang malam..heheh
~darwisya dah pandai tido mengiring skang...cute jerk...

~Darwisya skang dah bole baca,klu kami pakai baju lawo sikit je, die tau yg kite smua nk bawak die gi jalan2...die akan menjadi terlalu sronok dan happy bile dpt tau nakgi jalan2x..ehheh
~ape yg mama suke dan tak boleh lupekan smpai skang bile pertama kali dgr darwisya gelak tak hengat (dimana darwisya dah pandai gelak kuar sore...so cute sore gelak anak mama!)


http://www.youtube.com/watch?v=AdqWcGuQtCw
darwisya pada usia 6 bulan


darwisya dah botak...atok selalu gelar die budak BOTAK..isk..tak sesuai kan darwisya!
apepon, anak mama tetap maintainnnnnnnnnnn





darwisya semakin  manja dan rapat dgn abah...sbb bile abah kije shift malm, waktu siangnye abah yg byk jaga darwisya...nenek relak laaa..


darwisya ngan mama ...e'eh...darwisya suke laduduk dlm sling pouch..


darwisya pon makin rapat dan suke melayan paksu azhar die..bile paksu azhar agah die, kemain kuat lagi die gelak tak hengat


darwisya skng dah tak takot pada atok lagi


darwisya dgn nenek...terima kasih nenek sbb jga darwisya sepanjang mama gi kije!












semoga darwisya menjadi anak yg baik ye syg!








Image Hosted by ImageShack.us

2 comments:

Afne said...

dh 6 bln yea?! cpt sungguh masa berlalu kan? pejam celik pejam celik makin membesar anak2 kita.

takpe fieza, walaupun tak dpt susu ibu sepenuhnya trskan jugak sampai 2 thn yea ;)

Mama Darwisya said...

afne...
rase terharu n jadi kuat plak bile dpt nasihat dr afne seorg mommy yg berjaya fully bfeed anaknye..insyaallah fiza akan truskn bf darwisya sehingga usianye 2 thn...
dan insyaallah utk anak kedua nnti fiza akan cube buang segala kesilapan ni..thanx afne...
sama2x kite bg anak kite mamam plak ye..heheh...mesti haziq pon suke mamam kan

MY RESEARCH

SILA ISIKAN SOALAN DI BWH YE MOMMIES SEMUA! TINGGALKAN NAMA DAN EMAIL. NAK BUAT RESEARCH.tq

Adakah anda seorang yg bergelar mama? jika ya...adakah anda seorang yang fully breastfeed anak anda atau anda memberi minum susu formula? sila jawab..
Jia anda pengepam tegar(expressing breastmilk), pam jenis apa yg anda guna?
Adakah anda pakaikan Cloth Diaper(CD/Cding) kepada anak anda? Ada berapa keping CD yg anda ada skang?
Adakah anda suka bershopping online?Produk apa biasanya anda beli secara online?
Name:
Email Address:

create form

I made this widget at MyFlashFetish.com.

KELUARGA KU

Blog Widget by LinkWithin