My Family Puzzle

ANDA PENGUNJUNG YANG KE

JIKA ANDA ADALAH PENGUNJUNG YANG KE 19,281, SILA EMAIL KE fizza_81@hotmail.com beserta bukti no pengunjung anda. Hadiah misteri menanti!!

I LOVE BREASTFEEDING

I LOVE BREASTFEEDING

Wednesday, March 31, 2010

HOME MADE FOOD FOR DARWISYA

Skang ni ku tengah rajin membuat solid home made food utk darwisya..
alhamdulillah berjaya jugak ku buang segala rase kemalasan terlampau yg melanda diri ini
Tu pon bile asyik sgt membelek2x /menservey resepi2x baby kat internet..ianya menjadikan semangatku trus membara utk menyediakan home made food utk darwisya..lebih2x lagi bile byk dpt info solid food dr blog afne
thanx afne sbb byk bg info psl home made food ni..afne antara cth ibu2x yg menjadikan aku begitu semngat sekali nak menyediakan nye..ahamdulilah..smua ni kusedikan lepas balik kerja ptg tdi
1stsekali mesti ade resepi yg ku cilok dr internet..lepas tu ku print kan utk dijadika  panduan di dapo..

masih igt tak dulu ku ade buat entry psl blender baru darwisya..blender ni dibeli mase umur darwisya lagi sebulan nak genap 6 bln sebb niat di ati mmg nak buat sendiri solid food utk darwisya..so, beli blender baru khas utk buat solid food darwisya..murah je blender ni..

Actually utk permulaan ni,ku berhajat utk buat bubur nasi(yg diblender) dgn mencamporkan kentang dan ikan bilis (yg diblender)>>> kire basic bubur baby laa..kemudian ku plan utk buat puri carrot..
so, bahan2x utk solid food darwisya buat mase ni ialah:
~beras(utk dibuat bubur hancur)
~ikan bilis(digoreng tanpa minyak dan diblender hancur)
~kentang(direbus dan diblender hancur)
~carrot(direbus dan diblender hancur

Cara2x ku masak bubur darwisya(cara tersendiri). ku bertindak utk blender beras dulu sbb utk mempercepatkan masakan dan bubur akan lagi mudah hancur dan empuk/lembut..tp pastikan dikacau selalu sbb dikuathiri akan berketul-ketul.
pastikan beras dibasuh bersih sebelum diblender.
setelah bubur masak,ku blender bubur lagi skali utk pastikan bubur betul2x hancur lumat(bg baby seusia darwisya 7 bln),,klu pekat, camporkan air sedikit
cara kedua, boleh jugak bubur yg dimasak tadi di tapis menggunakan penapis teh utk menghancur lumatkan bubur tadi supaya betul2x hancur dan memudahkan baby menelannye
so,inilah hasilnye bubur yg diblender tadi. biar betul2x hancur dan halus..

next... cara2x buat puri carrot n kentang...
pastikan diblender smpai hancur lumat..
kemudian kusediakan pula stok ikan bilis..ikan bilis ni dibuat utk dicampor dgn bubur nasi..buat stok utk seminggu /2 mggu..pastikan ikan bilis ni btul2x hancur supaya baby tak tercekik..utk blender hancur,pastikan ikan bilis digoreng dgn btul2x garing..ku goreng tanpa minyak tp boleh jugak digoreng dgn menggunakan olive oil
inilah die hasil carrot yg telah dikisar utk menjadi puri...
tadi lepas siap dimasak, ku cuba bg darwisya makan puri carrot ni..alhamdulillah die makan..darwisya sgt suke ngan puri carrot ni..
tal caya? jom tgok,,,
 puri carrot ni cadangnye nak bg darwisya makan pd waktu ptg/malam...
so,utk menu darwisya, ku suh emak bg darwisya makan biskut baby pd waktu pagi as a breakfast, bubur dicampor kentang n ikan bilis pd waktu tengah hari...dan puri carrot pd waktu ptg/malam..so completesolid food darisya buat mase ni..nenek tak kasi bg darwisya mamam banyak2x sgt sbb wisya dah tembam..err..nenek suh darwisya diet..hehe
tgok anak dara ni...begitu soka skali die mamam itu puri carrot..tak sesia mama bsusah payah sediakan utknye..hampir 2 jam jugak mama kat dapo ..smpai mr abah naik heran apsal mama lama sgt kat dapo."bertapa kat dapo ke yang?" abah said
haaa...tu diaaaaa!! smpai comot momot anak dara mama makan puri
alhamdulilah mama nak makan puri tu sbb mama dah risau dah ..adakah darwisya nak makan puri ni..yelaaa..mama takut darwisya dah terbiase makan nestum nestle tu...takut darwisya reject makanan yg bukan manis..nestumkan manis..
alhamdulillah darwisya tak cerewet..lepas ni boleh mama buat stok puri banyak2x..
so bile dah buat stok puri,stok kentang n ikan bilis(yg disimpan dlm freezer)...mama suh nenek panaskan kat snow bear baby food warmer ni..atleast takdela membazir beli benda alah ni...beli benda ni pon mmg tujuan tuk bg darwisya solid food..
utk bubur plak, kucamporkan dgn kentang yg telah hancur
dgn sedikit ikan bilis yg dikisar hancur juga
dgn ini dan buat mase ini,lengkaplah suda HOME MADE FOOD DARWISYA DAMIA
MAKAN YE SAYANG~~~!!


Image Hosted by ImageShack.us

4 comments:

puan punyer said...

caiyok fiza...... Liza poon bagi homemade harapnya kekal lah begini hehehe... wisya skang masih nak ebm tak? atau dia reject terus?

Mama Darwisya said...

liza...sedih plak nak ckp tp ku kena ckp gak..sesungguhnye darwisya dah rejek trus ebm..so no ebm dah skang ni..bm ku pon mcm dah takde..setik dua titik je yg kuar..sgtttt sedihhh..nak nangis rase..teruk ke diriku ni liza? ku gagal utk bg dariwsya bf smpai 2thn..hmm rase nak terjun gaung..errr

puan punyer said...

fiza, ya ker ku tumpang rasa sedih tu memang sedih......

tapi jangan pernah rasa diri fiza teruk tau.... sekurang2nya fiza tetap berjaya bf wisya sampai 6 bulan kan. x kisahlah sepenuhnya atau tidak tapi fiza tetap ibu yang berjaya. jangan sedih. mungkin ada pengajaran disebaliknya. mungkin untuk adik wisya nanti. siapa yang tahu kan. tiada erti kita gagal atau tidak. sebab kita adalah gagal kalau kita tak pernah berusaha. syabas fiza...

jangan sedih2

Mama Darwisya said...

liza,thanx my friend!
rase terharu sgt2x dgn kata2xmu...atleast terubat skit ati ni bile dgr dirimu berkata2..mgkin btol..ianya memberi pengajaran yg besar buat diriku agar dpt buat yg lebih baik selepas ni..maybe turn adik darwisya nnti ku bole tebus segala kegagalan ni..btol x? thanx yerk..apepon ku bersyukur dpt kawan maya yg memahami diri ni..xtau ngan sape nak mengadu sebenarnye...sbb dah lama kepahitan ni ku pendam sorang2x..

MY RESEARCH

SILA ISIKAN SOALAN DI BWH YE MOMMIES SEMUA! TINGGALKAN NAMA DAN EMAIL. NAK BUAT RESEARCH.tq

Adakah anda seorang yg bergelar mama? jika ya...adakah anda seorang yang fully breastfeed anak anda atau anda memberi minum susu formula? sila jawab..
Jia anda pengepam tegar(expressing breastmilk), pam jenis apa yg anda guna?
Adakah anda pakaikan Cloth Diaper(CD/Cding) kepada anak anda? Ada berapa keping CD yg anda ada skang?
Adakah anda suka bershopping online?Produk apa biasanya anda beli secara online?
Name:
Email Address:

create form

I made this widget at MyFlashFetish.com.

KELUARGA KU

Blog Widget by LinkWithin