My Family Puzzle

ANDA PENGUNJUNG YANG KE

JIKA ANDA ADALAH PENGUNJUNG YANG KE 19,281, SILA EMAIL KE fizza_81@hotmail.com beserta bukti no pengunjung anda. Hadiah misteri menanti!!

I LOVE BREASTFEEDING

I LOVE BREASTFEEDING

Wednesday, April 21, 2010

MAMA DARWISYA PREGNANT?

hahahahah...tgok tajuk entry ni je dah wat org suspen kan...
tp yg sebenarnye ku nak story skit kesah yg terjadi pd diriku 2 mggu sejak kebelakangan ni..
mmg suspen utk diriku  pon story yg ku nak tulis ni...
agaknye allah nak nguji aku kot...hehehhe..
citernye begini...ku last period utk bulan lepas adalah  pd 6hb march .. so, supposed due utk next period adalah lebih kurang around 2-8hb april mcm tulaaa..sbb biasenye periodku adakalanye cpt dan adakalanye lambat hanya beberapa hari je dr tarikh due period yg lepas..
tp tah camner..bulan ni boleh dikatakan  period ku agak lewat sikit berbanding sebelum ni normal je..
biasenye lagi awal lagi adelaaa....kali ni period ku mcm dah delay lebih sgt.hampir 2 weeks gak delay

kat ati ni dah risau gila babas...sgt2x risau...sbb kat pikiran ni dah xde pk lain selain pregnant!
sedangkn ku dan hubby tak plan langsung pon nak ade second baby...dan kami mmg rancang sendiri je sesama laki bini...ku takde amik ape2x perancang kuarga spt kondom ke..pil ke..takde sama sekali
kami mmg merancang sendiri je mengikut cara kami...
sbb tulah ku amat risau sbb takut2x plan yg kami buat selama ni tak menjadi plak kali ni bile tetiba je periodku lewat....
yg hubby plak tak habis2x ckp yg ku tak pregnant sbb die yg lebih tahu hal yg sebenarnye..heheh
then..my 1st action lepas je dah lewat lebih kurang 6 hari mcm tu, ku beli satu upt kit dr pharmacy kat area umahku lepas balik kije...
kat ati ni mmg berdebar2x je bile nak wat test tu sesampai je aku kat umah...
dan inilah hasilnye:
it's negative result...
mase ni tuhan je yg tahu camne leganye ku waktu ni...actually mase lepas buat test tu, ku amik mase gak nak tgok resultnye..hampir 10 min gak baru ku berani tgok itu result...takut wehhh....mau pengsan aku klu double line..

rite..mase ni ku igt ,ku dah lega laa dan dah ade di zon yg selesa la kunon...tp rerupanye tidak lagi!
lepas 4 hari buat test ni, ku still tak period lagi...pastu perut plak rase cam lain mcm...seriously,perutku mcm ade benda bergerak je..itu lagila sudah ckup merisaukan aku...ku takut klu2 mase ku buat upt yg pertama tu negative disebabkan oleh hormon hcg ku tak kuat lagi utk menunjukkan aku preggy.
so, utk kesekian kalinye...ku try wat upt lgi  stelah didesak oleh beberapa org rakan sekerja...kali ni upt kit tu ku dpt free je..heheh..ku minta dr klinik doctor gynea yg bersebelahan ngan department tu...kebetulan nurse clinicnye tu kamceng gak ngan aku..so, dpt gak la aku ngecek upt kit dr klinik die scara free (ku kije spital)
lepas je dpt..ku trus buat tu jam jugak ..sbb member sume tak sbr nak tau resultnye..
dan pemeriksaan kali kedua inilah hasilnye:
perasan tak result kat ats ni mcm ade double line tp blur?ok...sebelum ade sesape yg curiga dgn resultku yg ni..biar aku ceritakan dulu kesahnye...,
fyi, actually sebenarnye result pemeriksaan kali kedua ni sebenarnye adalah negative pd mulanye..tak caye? sory sbb ku x snap pon gamo result awal die yg negative tu.....ok, sambung...memu;a result nye negative...ku trus tunjuk ngan sume rakan sekerja aku dan smua nmpak satu line je///
tp ntah camner...keesokan harinye ku nak snap gambo test ni utk dimasukkan ke dlm blog kononye...alangkah terkejutnye aku bile ku keluarkan test ni tetiba ku tgok upt ni ade double line tp blurred laa..mmg terkezut gile..tersentap smua ade...ku pelik yg teramat sgt bagaimana upt ini boleh bertukar kpd double line...mmg tak terjawab rasenye soklan tu...
mase tu ape yg ku pk kan yg aku pregnant sbb mase tu aku pk maybe upt kit ni lambat skit bg keputusan... allah je yg tau perasaan aku mase tu...plan nak makan ubat tumpah darah sume tah kemana..dgn rase tak puas ati...dan utk mengkonfirmkan lagi..ku  beli upt kit lagi skali...mmg duit aku rasenye habis utk beli upt je kot...dahlah harga berbelas ringgit..yg lagi murah dah takde...
kali ni, ku beli kat parmasi angsana...ku bukan saja beli upt kit tp jugak tablet pelancaran haid skali...ku plan nak cjeck upt lagi skali utk double confirm..sbb klu ku pregnant, mestilah tu jam jugak ade double line kan...
dan ku rancang utk beli tablet tu sbb ku pk, klu buat test uot kali ketiga ni negative...ku nak telan tablet pelancar darah tu..
inilah rupa tablet tu...menurut kata doctor, pil ni pil buat dr herba..like jamu camtula...
mmg pon...rase sgt jamunya bila ditelan...uweekkk!'
harganye rm 9 je...

okey...lpas je balik, ku trus wat upt kali ketiga...dn inilah hasilnye
ok...satu line jekan..bermakna negative...so, kenapa plak yg kali kedua tu ade double line? ku semakin bingung...adakah ku pregnant or tidak? then, bile dah penat memikir, ku buat keputusan utk terus je gi klinik utk confirmkan dgn doctor..ku masih khuatir yg hormon hcg ku masih lemah..dan akhirnye resultnye jugak  still negative...lega yg teramat...ku tak bersedia utk second baby sebenarnye
then,,,smpai je umah...atas kebenaran doctor, ku telan pil pelancaran darah tu sbb doctor suruh cuba...doctor cko,klu still tak period...stop je..jgn makan lagi...sbb tgakt aku mmg pregnant dan boleh memudaratkan baby nnti klu btol ku pregnant....dan dgn mengikut segala cara mkn dan tmenye...ku berjaya telan selama 2 hari....tp malangnye still tak keluar lagi periodnye...
smpailah 2 hari sebelum ni,iaitu lepas dah 2mggu lewat, ku nekad beli skali lagi upt tu...dan keputusnnye stilll negative result..sekali lagi melegakan ku..
dan ini hasil pemeriksaan kali keempat:
still negative...tp period dah masuk 2mggu lewat ni..hatiku mskin risau....ramai yg ckp maybe ku stress sbb tu period lewat kuar...tp takkan smpai 2 mggu lewat? ku bukan ape..takut gak ade penyakit lain ke...sebelom ni cycle periodku normal je...takut ade ketumbuhan ke...isk..selisih malaikat 44...
dan semuanye telah terjawab lepas ku bangun pagi tadi...tetibe perutku memulas mcm kebiasaan ku  nak kena period sbelum ni...ku perasan cam ade something yg mengalir je kat bawah....bile gi toilet...tgok2x ku dah period..alhamdulillah...syukur....
syukur sgt sb ahirnye periodku dtg jugak dan syukur sgt jugak sbb ku tak preggy pon..hahahhahah
lega beb! mmg tak bersdia lgi...bukan xnak tp ku n hubby rancang awal thn depan..nak tggu darwisya besar skit...nnti leh die jaga adik die...hhehhehe...lagipon darwisya blom puas manje lagilaaa....btol x syg?
see...darwisya pon taknak adik lagi...die nak manja puas2x ngan mama n abah die dulu...takut jeles nnti klu mama asyik ngan adik je nnt..huhu
mama syg darwisya...mama nak beri kasih syg yg secukupnye buat darwisya sebelum mama tumpahkan kasih syg pd adik baru..itu niat mama n janji mama sebenarnye...
tp walao ape keadaan sekalipon, mama n abah tetap syg wisya smpai bebila even mama n abah ade tambah anak baru lagi nnti..mama tetap sygkan darwisya...darwisya adalah segalanye dlm idup mama...darwisya yg telah melahirlan hati dan nurani seorg ibu dlm jiwa mama...darwisya yg telah menjadikan title "MAMA" buat diri mama...mama sygkan semua anak2x mama!
sbb mama nak tgok darwisya sentiasa ceria mcm ni





Image Hosted by ImageShack.us

2 comments:

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

hoho..sure berdebar giler kan
tapi if dah rezeki dari Allah..terima jela..eheheh..

Mama Darwisya said...

mmg berdebar gile rose...sbb tak bersedia lagi..hehhe..insyaallah thn depan bru produce ek..hhehe..ros dah bape anak?

MY RESEARCH

SILA ISIKAN SOALAN DI BWH YE MOMMIES SEMUA! TINGGALKAN NAMA DAN EMAIL. NAK BUAT RESEARCH.tq

Adakah anda seorang yg bergelar mama? jika ya...adakah anda seorang yang fully breastfeed anak anda atau anda memberi minum susu formula? sila jawab..
Jia anda pengepam tegar(expressing breastmilk), pam jenis apa yg anda guna?
Adakah anda pakaikan Cloth Diaper(CD/Cding) kepada anak anda? Ada berapa keping CD yg anda ada skang?
Adakah anda suka bershopping online?Produk apa biasanya anda beli secara online?
Name:
Email Address:

create form

I made this widget at MyFlashFetish.com.

KELUARGA KU

Blog Widget by LinkWithin